Dvoransko EP: Tamgho za centimetar popravio svjetski rekord

Foto: AFP

FRANCUZ Teddy Tamgho stavio je šlag na tortu Europskog dvoranskog prvenstva u atletici koje je u nedjelju završeno u njegovom rodnom Parizu. Postavio je novi svjetski rekord u troskoku.

Skočio je 21-godišnji Francuz u drugoj seriji finala 17.92 metara te tako za centimetar popravio dosadašnji rekord koji je postavio prije samo dva tjedna u Aubieru. Zanimljivo, u četvrtoj je seriji ostvario potpuno jednaki rezultat tako da je zapravo u samo nekoliko minuta razmaka srušio, a potom i izjednačio svjetski rekord. Nije mu se ispunila želja da postane prvi čovjek u povijesti koji je u dvorani skakao preko 18 metara, ali i ovakav će ga doseg sigurno učiniti zadovoljnim. Srebro je je pripalo branitelju naslova Fabriziju Donatu koji je također ostvario sjajan rezultat, skočio je 17.73 metara i srušio nacionalni rekord. Treći je bio Rumunj Marian Oprea (17.62).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izostanku Blanke Vlašić, najveća je favoritkinja za zlato u skoku u vis bila Talijanka Antonietta di Martino. Takav je status i opravdala i skokom preko 2.01 metra postala europska prvakinja. Srebro je uzela Španjolka Ruth Beitia, a broncu Šveđanka Ebba Jungmark, obje su preskočile 1.96.

Na 60 metara se očekivao okršaj između najbržeg bijelca svih vremena, domaćeg atletičara Christopha Lemaitrea, te Britanca Dwaina Chambersa, a na koncu je slavio - Francis Obikwelu. Portugalac nigerijskog porijekla je srušio nacionalni rekord i sa 6.53 sekunde dotrčao do zlata, prvog nakon što je bio europski prvak na otvorenom 2006. i na 100 i na 200 metara. Chambers je bio drugi (6.54), a Lemaitre treći (6.58).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara