Ekskluzivni intervju Cro Copa za Index: UFC mi je velika životna škola!

Ekskluzivni intervju Cro Copa za Index: UFC mi je velika životna škola!

NEKI ga smatraju kukavicom koja je nakon neuspjele američke avanture pobjegla u utočište drugoligaških japanskih ringova. Za druge, on je vječni heroj, veliki uzor i najatraktivniji borac ultimate fighta uopće, dok neki treći ono s čim se bavi uopće ne smatraju sportom. 

Bilo kako bilo, jedno je sigurno: Mirko Filipović je veliki hrvatski brand, on je uvijek bio i uvijek će biti konj za kojim se diže velika prašina, njegove borbe i dalje ruše gledanost, javnost i dalje prati njegov svaki potez i sa strepnjom iščekuje svaku novu borbu.

U 34. godini start od nule

U 34. godini Cro Cop je krenuo ponovno od nule, zapravo, krenuo je dvije stepenice niže. Odlučniji nego ikada, kreće u povratak tamo gdje je bio prije godinu i pol dana: na krovu borilačkog svijeta. Kaže da trenira snažnije nego ikada do sada i da mu je na pameti samo jedno, pobijediti svaku sljedeću borbu i dokazati kako su porazi u kavezu bili samo posljedica zasićenja i nedostatka motivacije.

Sa trenerom Marijanom Žižanovićem, s kojim je obnovio davnu prekinutu suradnju, do savršenstva dovodi oružja koja su oduvijek bila njegov zaštitni znak, moćne ručne i nožne kick-boxing tehnike zbog kojih je stekao ime koje je sinonim za brutalni nokaut.  Plan je pokoriti Dream, a zatim povratak u američki oktogon gdje je iza njega ostalo nekoliko neriješenih računa.

"Svaki dan nakon treninga čitam Index"

Cro Cop je u ekskluzivnom intervjuu za Index podijelio svoje dojmove s prve borbe u Japanu gdje se, kako i sam priznaje, borio protiv njemu nedoraslog borca, ali je i otkrio kako od sada na dalje priznaje i razmišlja samo o boljim suparnicima, pobjedama i uspjesima...

Prva borba nakon dužeg vremena, ali i dva poraza. Je li bilo posebne treme zbog povratka u ring?

"Nije bilo treme, dugo se godina borim u ringu i u njemu se osjećam kao kod kuće. No bilo je pozitivnog uzbuđenja zbog novih nastupa u Japanu."

U ringu ste izgledali impresivno. I udarački, ali i fizički. Nabacili ste nekoliko kilograma mišićne mase. Je li to bilo smisleno ili samo posljedica odličnog rada?

"Povećanje mišićne mase sam provodio punih 6 mjeseci, prvenstveno kako bih povećao opću snagu."

I u boksačkim tehnikama ste izgledali "svježe". Koliko je na to utjecao rad s trenerom Žižanovićem i općenito kako ste zadovoljni sa suradnjom?

"Radimo vrlo naporno i sigurno je da novi trener u tome ima svoje zasluge. Marijan je pravi stručnjak, mislim da sam i ranije trebao dogovoriti suradnju sa njime. Sigurno je da ce moje stand-up tehnike u sljedećim mečevima izgledati još i bolje.

"Ne razmišljam o porazima"

Jeste li uopće razmišljali o situaciji da doživite još jedan poraz i ono što bi se nakon toga dogodilo? Ipak se radi o sportu u kojem jedan udarac može odlučiti.

"Ne razmišljam o porazima, iznimno sam motiviran i usmjeren na na veće mečeve u budućnosti i, naravno, uspjehe.

 Kakav je osjećaj bio vratiti se u Japan nakon američke epizode? Popularnost vam je i dalje nevjerojatna, Saitama i cijeli dekor izgleda identično kao i u Prideu?

"Osjećaj je bio jednostavno fenomenalan, Japan je moj drugi dom. Japanci jako poštuju ovaj sport i borce, a Saitama je mjesto za koje me vežu lijepe uspomene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mizuno je dobar početak, sada vas očekuju malo ozbiljniji ispiti. Priča se o LeBanneru, vašem starom znancu protiv kojeg ste imali svoju prvu K-1 borbu i pobijedili?

"Dream spominje nekoliko imena za sljedeću borbu, čini se da bi protivnik mogao biti neki K-1 borac. Ukoliko to bude LeBanner, biti će to prava borba kakvoj se i nadam."

Je li istinita informacija da bi jedna od tri borbe u Dreamu trebala biti protiv Rusa Kharitonova, jednog od najsvestranijih boraca u bivšem Prideu?

"I to je opcija, no to će ovisiti o čelnicima Dreama, ja ću se rado boriti protiv renomiranih i dobrih boraca."

Imate li osjećaj da je javnost prema vama možda malo nepravedna? Nakon sjajnog Grand Prixa, uslijedili su porazi, a odmah i priče da Mirko više ne valja i da nikada niti nije bio dobar. 

"Ne razmišljam o tome, moje je da se borim i da u ringu budem što bolji. Svatko ima pravo na svoje mišljenje, no da bi netko imao kompletnu sliku o ovom sportu trebao bi se u njemu i okušati. Borcu je slaba motivacija glavni problem, a mene upravo takve kritike motiviraju."

Vaš zaštitni znak, lijevi high-kick je udarac s kojim ste završavali desetke boraca, a sudbina je htjela da baš taj udarac bude koban u borbi protiv Gonzage? Je li se teško oporaviti od onakvog nokauta i koliko je to zahtjevno u psihičkom smislu vratiti se u ring nakon toga?

"Više puta sam ponovno da je u UFC-u moj glavni problem bila mentalna blokada. Bio sam prazan, nemotiviran, bez prave želje za pobjedom. To se u ringu skupo plaća."

"UFC je sasvim drugačija priča od Pridea"

Jeste li požalili prelazak u UFC? Vjerujem da je razlika bila puno veća nego što ste pretpostavljali. Počevši od ringa, pravila, različite publike, pa sve do kvalitete boraca koja je na zavidnoj razini.
 
"Sve je to još jedna škola. U UFC-u ima kvalitetnih boraca, to je skroz drugačija igra od Pridea. Pravila i kavez imaju svoju ulogu, ja se nadam svom povratku u kavez i želim dokazati da i u njemu mogu biti uspješan.

Znači povratak u UFC je izgledan, vjerujemo i revanš Gonzagi, Kongu i Minotauru?

"Sve opcije su otvorene, no zasad razmišljam samo o prvoj sljedećoj borbi."

Vaš bivši sparing partner i može se reći učitelj BJJ-a Fabrizio Werdum je sve bolji i uspješniji. Dio zasluga pripada i vašem timu gdje je Brazilac naučio dobar dio svojih stand-up vještina. U kakvim ste odnosima s Werdumom trenutačno, bilo je govora čak i o borbi vas dvojice još u UFC-u?

"U korektnim smo odnosima, vježbali smo zajedno i rastali se prijateljski."

Vijesti o vama su uvijek iznimno čitane na Indexu, je li nekad prosurfate internetom? Odnedavno imate i vlastiti blog?

"Relativno sam često na internetu, sve se bolje snalazim. Gotovo svaku večer nakon treninga posjetim stranicu Indexa, ima puno zanimljivih vijesti. Odnedavno na mma-id.com imam svoj vlastiti blog na kojem objavljujem svježe informacije o svojim treninzima, borbama i ostalim zanimljivostima."

Marko Petrak
Foto: Dreamofficial, Sherdog

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara