Englezi uvode pružanje pomoći na terenu bez zaustavljanja igre

RADIKALNA promjena, po kojoj bi se ozljeđenim igračima liječnička i fizioterapeutska pomoć pružala na terenu i bez zaustavljanja igre, mogla bi uskoro biti uvedena u engleski nogomet.

Dužnosnici i suci na Otoku su ovu ideju počeli razmatrati nakon Svjetskog prvenstva u Njemačkoj kada je mnogima dozogrdilo gledati učestala valjanja i bolne grimase igrača koji glume ozljede i simulirajući odugovlače i uništavaju utakmice. Tamošnji navijači nikad nisu ni skrivali svoju ogorčenost i bijes na simulatore.

"Ideja je jako dobro i vrijedna razmatranja. Postaviti ću je pred tehničku komisiju kada se sastanemo za dva tjedna", izjavio je Keith Hackett, glavni menadžer engleskih profesionalnih sudaca.

Ukoliko njegovo mišljenju budu dijelili Udruga profesionalnih nogometaša i menadžerska asocijacija na njihovom skorašnjem summitu, ideju će proslijediti engleskom savezu.

Sepp Blatter će biti na sastanku FIFA-e u Manchesteru, koji će se održati u ožujku, a ukoliko on, kao jedna od najvećih pobornika "fair playa" podrži prijedlog, on bi mogao postati pravilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Englezi su odlučili istupiti s prijedlogom, jer se čak i u njihovoj ligi, sa brzim tempomi niskom tolerancijom na simulatore, količina čiste igre srozala na poražavajućih 25 minuta po poluvremenu, koliko lopta provede "u igri".

Novim pravilima bi se igra zaustavljala jedino ukoliko sudac procijeni da je sudac teže ozlijeđen. Tada bi signalizirao mediciskom osoblju da je potrebno nosilim iznijeti igrača.

Prigovor koji odmah pada na pamet je kako bi uvođenjem pravila lopta ili igrači u trku mogli pokupiti fizioterapeute ili "ranjene" igrače, iako u rugby ligi, gdje je ovo pravilo već uvedeno, još nije bilo sličnih slučajeva. Da bi se izbjegli problemi sa ofsajdom, ozlijeđeni igrači bi se morali vratiti u igru sa centra, kao i dosad.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara