EURO 2012: I Talijani imaju svog konja za utrku

ITALIJA još ima šansu za domaćinstvo Europskog prvenstva 2012. godine, a ta činjenica je ili odraz kvalitete njihove kandidature ili pak nekvalitete drugih kandidatura, piše Reuters.

Ako je gledati nekakvu pravičnost, država apeninskog poluotoka morala je već odavno biti izvan konkurencije, a to što nije, poziva na veliki oprez.

Podsjetimo, nakon što su ovoga ljeta dosegnuli zvijezde i postali svjetski prvaci, nekoliko mjeseci kasnije, skandal oko namještanja utakmica, zavio je u crno cijeli talijanski nogomet.

Samo dno dotaklo se pak još nekoliko mjeseci kasnije, kada je u veljači u Cataniji ubijen policajac Filippo Raciti, čija je smrt objelodanila nesigurnost stadiona i karakter odnosno intenzitet navijačkih sukoba.

Uslijed svih ovih događaja, ne bi se trebalo postavljati pitanje hoće li Italija dobiti EURO 2012, već treba li ona uopće dobiti spomenuto?

Luigi Ludovici, mozak talijanskog projekta, smatra kako su ovi događaji, iako ni u kom slučaju ne služe na čast, ojačali samu kandidaturu i to iz dva razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od njih je svakako sigurnosno rješenje nakon spomenute smrti policajca, koje je uveliko povećalo sigurnost samih stadiona i onemogućilo slične sukobe navijača. Talijani sad u ovoj stavci zasigurno pružaju i obećavaju najviše.

Drugi razlog briljantan je pokušaj talijanskih čelnika, koji opetovano upućuju apel Europi, da omoguće ponovni razvoj i izgradnju nogometa u jednoj od najpoznatijih i najprepoznatljivijih nogometnih nacija svijeta.

A, kako svi znaju koliko je zemlja Milana, Intera, Rome, Juventusa i dr. važna na nogometnoj karti svijeta, nije nevjerojatno da se svi odluče pripomoći uskrsnuću talijanskog nogometa.

Talijani su lukavi, a na kraju svog izlaganja uvijek će pokudno reći: "Ukoliko ne dobijemo domaćinstvo, to smo uistinu i zaslužili."

V.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara