Europska komisija traži odgovore zbog skandaloznog Zakona o gradnji dvorana za rukometno SP!

NETKO je primijetio da Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. godine neće završiti sretno. Ili će ispaštati rukomet, ili porezni obveznici. Možda je bio u pravu. No, budući da je Vlada na velika vrata ušla u organizaciju projekta, barem će bit i onih koji će se okoristiti.

Predsjednik hrvatskog rukometnog saveza Željko Karvan u priču nas uvodi tvrdnjom kako je Vlada unutra od samog početka. Ona je po njemu, štoviše zaslužna što uopće dobili SP!

"Hrvatska je jedina zemlja koja je konkurirala za domaćinstvo, a nije imala izgrađenu infrastrukturu. Jedna Grčka imala je izgrađene sve dvorane! Zbog nas je IHF napravio iznimku, odnosno zbog povjerenja koje ima u našu Vladu. Ona je dobila ovo SP." - obrazlaže predsjednik, dok zadovoljno sjedi u atriju hotela Dijamant i prima čestitke zbog netom produžene suradnje s kapitalnim sponzorom reprezentacije.

Klupko se počelo odmotavati čim je Vlada po hitnom postupku donijela Zakon o gradnji građevina namijenjenih održavanju SP-a. Prema tom zakonu gradnja objekata proglašena je višim državnim interesom, što prijevodu znači da će se ubrzati procedura izdavanja građevinskih i lokacijskih dozvola. Još preciznije, neke od dozvola neće ni biti potrebne, a zemljišta predodređena za izgradnju moći će biti oduzeta sadašnjim vlasnicima! A sve je krenulo Kavranovim vapajem da prvenstvu, ujedn i hrvatskom rukometu prijeti propast ukoliko se hitno ne počne graditi Arena Zagreb. Vlada je reagirala promptno, za svaku pohvalu. 

"Ne radi se o tome da se ljudima ruše kuće d bi se nešto gradilo. Većinom se graditi na državnom i gradskom zemljištu. Ako se slučajno dogodi da neka parcelica od 50 - 100 kvadrata smeta, pa nećemo valjda stopirati cijeli projekt! Ne može Svjetsko prvenstvo doći u pitanje zbog nečijeg vlasništva od 50 kvadrata. Pa taj netko još počne s ucijenjivanjem i traži tri tisuće eura po kvadratu. Zbog toga se donosi taj zakon, iako mislim da neće doći do sličnih situacija. Zadar, Osijek i Varaždin su riješeni, u Zagrebu su za malu dvoranu na Sveticama projekti gotovi i izgradnja počinje slijedećeg mjeseca." - obrazlaže Kavran.

"A poznavajući našu birokraciju... Samo dok predate zahtjev za lokacijsku dozvolu i dok oni to počnu razmatrati, nama dolazi inspekcija IHF-a i u tren ostajemo bez prvenstva. Svi državni organi i organi lokalne samouprave sada moraju munjevito riješiti situaciju da zbog birokratskih zavrzlama izgradnja nekog objekta ne dođe u pitanje."

Inspekcija IHF-a najavila se 30. lipnja. Kavran nas međutim uvjerava, što je kontradiktorno njegovom energičnom istupu za spas prvenstva, da će IHF-ovi ljudi biti zadovoljni čim vide da se nešto gradi.

"Mislim da IHF po dolasku neće provoditi nikakvu inspekciju. Oni imaju toliko povjerenje u hrvatski rukometni savez i u naše organizacijske sposobnosti da neće ništa kontrolirati. Oni će zapravo samo doći provjeriti je li buduća velika dvorana - gradilište. Građevina ima svoju tehnologiju, pa kuća se ne može napraviti za dva mjeseca. Zna se da za izgradnju velike dvorane postoji neki minimum. Tunis je najbrže izgradio svoju dvoranu, za 14 mjeseci. Ako mi ne počnemo s izgradnjom u svibnju, a neki rok je 14-15 mjeseci, jednostavno ne stignemo. Prvenstvo počinje točno za dvije godine i nekoliko dana. Dakle, ukoliko IHF vidi da se u lipnju gradi, oni će biti zadovoljni." - tvrdi predsjednik.

No, premda će se donošenjem zakona maksimalno ubrzati postupak izgradnje, a time i osigurati prvenstvo, odmah shvaćate da se odmicanjem od pravila o javnoj nabavi (upravo je to Vlada propisala!) otvara golem prostor za razorazne malverzacije, uključujući i neodgovornoo trošenje novca građana. Naime, Zakonom o gradnji građevina namijenjenih održavanju SP-a Vlada je omogućila gradnju i opremanje deset sportskih objekata bez raspisanog javnog natječaja! Podsjetimo, radi se o 10 dvorana u šest gradova (Zagreb, Osijek, Split, Zadar, Varaždin i Poreč), ukupnog kapaciteta od 55 tisuća sjedećih mjesta. Prema procijeni, posao bih mogao biti težak oko milijardu eura i odmicanje od javnog natječaja u svakoj normalnoj državi izazvalo bi skandal širih razmjera.

Arena Zagreb još uvijek nema lokaciju, dvoji se između Laništa i parcele uz Novu bolnicu, pokraj Jadranske avenije. O špekulacijama o statusu spomenutih zemljišta nema smisla govoriti jer Grad sukladno novom Zakonu za gradnju uopće ne treba izvadak iz plana niti lokacijsku dozvolu.

Stoga nimalo ne čudi reakcija Europske komisije koja, kako pišu hrvatski mediji, traži odgovor zbog čega se radi iznimka od pravila o javnoj nabavi, poglavito ako znamo da se to poglavlje zbog suzbijanja korupcije smatra jednim od najdelikatnijim u procesu pregovora za ulazak u EU.

Tu nije kraj nelogičnostima oko izgradnje dvorana za sporstki događaj "višeg državnog interesa". Kako obrazložiti poraznu činjenicu da prilikom odabira građevinskog poduzeća jeftinija cijena po zakonu ne mora biti glavni kriterij? Ili podatak da je Zagrebačkom holdingu prepušteno sto sportskih objekata grada Zagreba? Dovoljno je za kraj da se s cifrom od 185 milijuna kuna, koliko bi navodno trebala koštati Arena Zagreb, počelo špekulirati prije nego je napravljena idejna skica, a kamoli čitav nacrt. Predsjednik Kavran nije imao komentar na to.

Pitate me za cijenu prvenstva? Ne da se ona zna okvirno, već postoji troškovnik na kojem se vidi koliko košta organizacija. 6 milijuna eura! A samo kroz PDV i kroz ono što se može izračunati će se Hrvatskoj vratiti 10-12 milijuna eura. Dvorane u to ne ulaze, no njihova zarada nakon SP-a ovisit će o pametnom upravljanju. Na to ne možemo utjecati." - zaključio je.

D.R.
Foto: M.P. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara