Fak: Nikada ne bih osvojio medalju da nije bilo Slovenaca

Fak: Nikada ne bih osvojio medalju da nije bilo Slovenaca

Tekst: M.Pa.
Foto: AFP

JAKOV FAK je, bez obzira na to što učinio do kraja Olimpijskih igra, napravio ogromnu stvar već prvog dana kad je Hrvatskoj donio medalju. Sad je na potezu država od koje se očekuje da mu osigura uvjete dostojne osvajača medalja na Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Hoće li nakon ovog uspjeha biatlon doživjeti uzlet kao skijanje nakon Janice i Ivice?

Fak je, baš poput Kostelića, prošao trnovit put dok se tesao u vrhunskog sportaša. Priča o ogromnom fanatizmu počela je u Mrkoplju, gdje je Fak u nedostatku boljih uvjeta gađao limenke i i maštao da će jednog dana i on biti poput velikog Bjorndalena.

Sve što sad želi je da, kako je rekao, može normalno živjeti od sporta kojim se bavi.
Nakon bronce u Južnoj Koreji dobio je status olimpijskog A-kandidata, čime je zaradio stipendiju od sedam tisuća kuna bruto.

HOO mu je nakon toga uspjeha obećavao još svesrdnu pomoć kako ga ne bi prepustio Slovencima s kojima trenira. No, kao što često biva, svi su bili u prvim redovima kad se trebalo slikati s Fakom i čestitati mu, a nakon toga ga zaboravili. Tome svjedoče i izjave koje prenosi slovenski Žurnal24.

Fak: Hvala Slovencima, jer bez njih ne bi bilo uspjeha

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hvala slovenskom taboru jer su mi puno pomogli i bez njih ne bi bilo ove medalje. Za medalju je posebno zaslužan trener Uroš Velepec. Ako olimpijska medalja ne popravi stanje u biatlonu, to će značiti da Hrvatsku ne zanima ovaj sport. To moram otvoreno reći", rekao je Fak.

Ima li nekih naznaka da će stvari krenuti nabolje nakon olimpijske medalje?

"Nitko mi još nije ništa govorio o tome, ali ne želim se sad time zamarati, želim što bolje odraditi preostale utrke."

Trener Uroš Velepec je rekao da mu je Fakova medalja ista kao da ju je osvojio Slovenac.

"U sportu nema politike. Novinari žele zakuhati stvari na političkoj osnovi, ali mi moramo djelovati kao obitelj i dati sve od sebe za rezultat."

Fak je na četvrtom mjestu ostavio Slovenca Klemena.

"Tako je to u sportu i ja tu ne mogu ništa. Čestitam Klemenu s kojim treniram i koji je bio najbliži medalji. Siguran sam da Slovenija može dobiti olimpijskog pobjednika", zaključio je Fak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara