Ferdinand: Engleska je prije Capella bila cirkusantska momčad

Ferdinand: Engleska je prije Capella bila cirkusantska momčad

RIO FERDINAND će s kapetanskom trakom oko ruke u srijedu povesti englesku reprezentaciju protiv Bjelorusa. Izbornik Fabio Capello je tu ulogu dodijelio braniču Manchester Uniteda s obzirom na to da neće igrati John Terry.

Ferdinanda se posebno dojmio rad pod Capellom za kojega kaže da je posve drukčiji od dva prijašnja trenera. Nogometaš se prisjetio Svjetskog prvenstva 2006. i kvalifikacija za Euro i kaže da su ta razdoblja bila cirkusantska.

"Postali smo cirkus sa svim suprugama i djevojkama. Više smo se brinuli što su drugi obukli i gdje ćemo izaći, nego o nama samima", kaže Ferdinand.

Englezi su na Svjetskom prvenstvu 2006. bili smješteni u Baden Badenu, a s njima su bile i djevojke i žene (ili kako to Englezi zovu WAGS - wives and girlfriends). Cijela situacija u Njemačkoj je bila tragikomična, engleski nogometaši su se šepurili po gradu sa svojim ljepšim polovicama praćeni nebrojenim paparazzijima, a nogomet je bio stvar o kojoj se najmanje mislilo. A dok su nogometaši trenirali, cure su pustošile trgovine. Tako su, primjerice, Victoria Beckham i djevojke Waynea Rooneya, Thea Walcotta, Ashleya Colea i trenera Svena Gorana Erikssona u samo jednom obilasku luksuznih butika potrošile 80 tisuća eura.

"Cijela situacija oko reprezentacije je bila kao u seriji Žene nogometaša, nogomet je gotovo postao sporedna stvar. Kad se sad osvrnem na to, vidim da je to bio cirkus. Ne želim govoriti drugim igračima što im je činiti, ali smo bili previše slobodni, hodali smo po Baden-Badenu i vjerojatno provodili previše vremena s obiteljima. Ne igrate puno velikih turnira u karijeri i kad dođete na takvo natjecanje morate biti koncentrirani."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon Erikssona je došao Steve McClaren koji se na klupi reprezentacije zadržao godinu dana, a otišao je nakon što nije uspio odvesti momčad na prošli Euro. Njega je naslijedio Fabio Capello, a Ferdinand smatra da je to pravi potez saveza.

"Pod Capellom je sve vrlo profesionalno i samo smo fokusirani na rezultat. Kad ga vidite na terenu i slušate, osjetite pobjednički mentalitet. A on to zna prenijeti na momčad."

Ferdinand kaže da su trener autoritet u reprezentacija, što je slučaj i u njegovom Manchester Unitedu kojeg trenira Alex Ferguson.

"Je li moguće poznavati ijednog trenera? Ne znam pravog Fergija. On je vjerojatno sasvim drukčija osoba kad je na travnjaku i kad je sa suprugom i unucima. No, to nije važno, mi ne moramo biti prijatelji i razgovarati. Ovdje smo da bi slavili u utakmicama", zaključio je Ferdinand.

U riječi Rija Ferdinanda najbolje smo se mogli uvjeriti uspoređujući Capellovu Englesku na Maksimiru s onom koju je McClaren vodio prije dvije godine na istom stadionu.

M.Pa.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara