Feyenoord i Ajax udružili snage u borbi protiv navijačkih nereda

UOČI nedjeljnog derbija između Feyenoorda i Ajaxa u 11. kolu nizozemskog prvenstva, oba kluba nastoje na sve načine spriječiti navijačka divljanja.

Feyenoord i Ajax odigrat će u nedjelju u Rotterdamu veliki derbi 11. kola nizozemskog prvenstva s početkom u 12.30 sati, uobičajenom terminu za nizozemske prilike. Ajax je vodeći na ljestvici s 24 boda, a Feyenoord je drugi s istim brojem bodova, ali slabijom gol razlikom. Prati ih PSV, treći član ''velike trojke'' nizozemskog nogometa, s bodom manje.

Uoči derbija, u oba kluba intenzivno se radi i na sprječavanju navijačkih divljanja, koja su se često događala proteklih godina. Stoga su rivali odaslali zajedničko priopćenje.

"Zdravo navijačko rivalstvo je prekrasno i pripada ovakvom derbiju. Međutim, postoje različiti načini na koje se može podržavati svoj klub. Pjesme o proganjanju Židova ili bombardiranju Rotterdama apsolutno nećemo tolerirati."

Sukobi navijača ova dva kluba znali su imati i kobne posljedice. Nizozemska javnost još pamti sukob iz 1997. blizu Beverwijka, kada su dva navijača Ajaxa bila ubijena.

Oba kluba upozoravaju svoje navijače da će im svi neadekvatni transparenti biti oduzeti na ulazima u stadion, a nekoliko kamera bit će upereno samo na tribine, kako bi pratile ponašanje navijača.

Ukoliko dođe do novih neželjenih navijačkih incidenata, klubovi prijete o mogućoj kazni od pet godina zabrane dolaska na derbije gostujućim navijačima.

Totalsport
Foto: Paolo Polla

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara