Fifa priznala da s Jabulanijem nešto nije u redu, Adidas poručuje: Prigovora uvijek ima

Tekst: Totalsport
Foto: AFP

"NISMO gluhi. Pozorno slušamo što sudionici Svjetskog prvenstva komentiraju o lopti", izjavio je generalni tajnik Međunarodne nogometne federacije Jerome Valcke govoreći o Jabulaniju.

Problematično ponašanje lopte u letu tema je o kojoj se uoči i tijekom dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva govori neprestano, i to redovito u nepovoljnom kontekstu. Ne sviđa se niti golmanima, niti igračima, niti trenerima.

"Raspravit ćemo stvar s izbornicima i tehničkim osobljem reprezentacija nakon Svjetskog prvenstva te se potom sastati s našim opskrbljivačima i proizvođačima lopte, ljudima iz Adidasa. Postoje pravila o veličini i težini lopte, no ona svejedno mora biti savršena", rekao je Valcke.

Adidas: Prigovora na loptu ima na svakom SP-u

Iz Adidasa, koji dobavljački ugovor s Fifom za svjetska prvenstva zasad ima zaključno s Mundijalom 2014. godine u Brazilu, na pritužbe tek hladno odmahuju rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znate kako je. Prigovori zbog nove lopte na Svjetskom prvenstvu ritual su koji nas prati svake četiri godine. Sjetite se da je i prije četiri godine bilo tako. I tada su se golmani i igrači žalili na Teamgeist (momčadski duh), loptu koju smo proziveli za to Svjetsko prvenstvo."

"Jabulani je službena lopta u nekolicini svjetskih liga bila pola sezone. Nitko se na nju nije žalio iz Bundeslige, portugalske ili argentinske lige. Svatko tko je vidio koliko kvalitetan nogomet s Jabulanijem u drugoj polovici sezone igraju nogometaši Bayerna, zna da je svaljivanje problema na loptu deplasirano. Isto tako, oni koji o nogometu znaju barem malo, shvaćaju da lopta ne može biti kriva za gol kakav su, recimo, Englezi primili u utakmici protiv SAD-a", izjavio je predsjednik uprave Adidasa Herbert Hainer za njemački magazin Kicker.

Tehnologija je napredovala

"Jasno je da se igrači moraju priviknuti na loptu. Stvar je u tome da je tehnologija danas otišla daleko naprijed u odnosu na razdoblje otprije 20 ili 30 godina. Lopte sve to vrijeme postaju sve okruglije, postajat će i dalje. Također su sve aerodinamičnije i stoga brže. To se jasno vidi kad se Jabulani precizno i jako udari."

Za kraj, Hainer je podsjetio:

"Znate li kada su se igrači prvi put potužili na kvalitetu lopte? U 70-im godinama prošlog stoljeća. Podsjećam da su se lopte tada još proizvodile od kože."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara