Formula starta dva tjedna kasnije: Otkazana Velika nagrada Bahreina!

Foto: AFP

VELIKA NAGRADA Bahreina je otkazana! Zbog političkih nemira u Bahreinu, malenoj državici u Arapskom zaljevu, otkazana je prva utrka nove sezone Svjetskog prvenstva u Formuli 1.

Objavili su to u ponedjeljak organizatori utrke:

"Kraljevina Bahrein povukla se iz organizacije utrke Formule 1 koja je trebala biti održana od 11. do 13. sljedećeg mjeseca kako bi se zemlja u potpunosti mogla fokusirati na proces nacionalnog dijaloga",  rekao je bahreinski princ Salman bin Hamad al Khalifa.

Sezona će tako umjesto za tri tjedna početi krajem ožujka (25.-27. ožujka) Velikom nagradom Australije u Melbourneu.

Predstojeća će sezona tako umjesto 20 brojiti 19 utrka. Ranije se nagađalo o mogućnosti da se VN Bahreina ugura između 18. (VN Indije) i 19. (VN Abu Dhabija) utrke sezone, točnije za vikend od 4. do 6. studenog 2011. godine. No ta je mogućnost otpala.

Također je otpalo testiranje koje je u Bahreinu bilo predviđeno tjedan dana uoči utrke, od trećega do šestog ožujka. U tom će terminu vozači testirati u Barceloni, gdje je danas završena četverodnevna runda isprobavanja bolida, ili u Jerezu.

Ecclestone: Nadamo se skorom povratku u Bahrein

Od 2004. godine Velika nagrada Bahreina redovito je bila u kalendaru Svjetskog prvenstva u Formuli 1. Trebala je biti na njegovu početku i 2011., ali je u ponedjeljak otkazana zbog političkih nemira u azijskoj kraljevini.

"Žalosno je da se Bahrein morao povući iz organizacije utrke. Svi mi iz Formule 1 želimo cijeloj naciji dobrobit, da Bahreinci ozdrave svoju zemlju. Gostoljubivost i toplina kojom smo uvijek bivali dočekivani bile su karakterističnost VN Bahreina. O tome vam mogu posvjedočiti svi oni koji su se makar jednom našli na utrci. Radujemo se brzom povratku u Bahrein", rekao je šef natjecanja u Formuli 1 Bernie Ecclestone, ne navevši kada bi se to moglo dogoditi.

U kraljevskoj se obitelji, koja je bila pokrovitelj i organizator natjecanja, nadaju da bi se to moglo dogoditi kasnije tijekom ove sezone. Iz Formule 1 i Svjetske federacije autosportova (FIA), barem zasad, nisu suglasni.

Ove bi se sezone nakon ukidanja VN Bahreina trebalo voziti 19 utrka. Prva će biti Velika nagarda Australije u Melbourneu 27. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara