Francuska tone u kaos: Piloti najavili štrajk za vrijeme Eura

Francuska tone u kaos: Piloti najavili štrajk za vrijeme Eura

Foto: Guliver Images/Getty Images

ZA TJEDAN dana počinje Europsko prvenstvo u Francuskoj (10.6-10.7.), a zemlja domaćin 15. europske smotre u nogometu suočava se s ogromnim političkim problemima. Valu štrajkova izazvanih nezadovoljstvom nacrtom novog Zakona o radu u Francuskoj priključili su se i piloti francuske zrakoplovne kompanije Air France.

Sindikati pilota Air Francea pozvali su svoje članove na štrajk tijekom prvog tjedna europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj.

Štrajk organiziraju sindikat SNPL koji predstavlja više od polovice pilota Air Francea, te sindikat SPAF u kojem je četvrtina pilota.


Čelnici Air Francea su poručili kako bi štrajk pilota ugrozio budućnost ove kompanije koja se nakon osam godina gubitaka polako vraća u plus. Tijekom posljednjeg štrajka pilota koji je u rujnu 2014. trajao 15 dana kompanija je izgubila više od 400 milijuna eura.

Prije dva dana u štrajk su stupili zaposlenici Francuskih željeznica (SNCF), a štrajkaju i brojni drugi sektori u toj zemlji, uključujući i energetiku.

Nacrt novog Zakona o radu koji je vlada predala francuskom parlamentu od ožujka je tema žestokih rasprava u toj zemlji, a nezadovoljstvo zbog predloženih reformi radnici protekla dva tjedna iskazuju masovnim štrajkovima. Brojni problemi izazvani štrajkovima, uključujući i nestašicu goriva na benzinskim postajama mogli bi se negativno odraziti na Europsko prvenstvo koje će se u Francuskoj održati od 10. lipnja do 10. srpnja.

Sporni Nacrt na dnevnom redu Senata bit će 8. lipnja, a sindikati najavljuju da neće odustati od štrajkova dok vlada ne povuče prijedlog iz parlamentarne procedure.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara