Francusko ministarstvo suspendiralo direktora Saveza zbog rasizma, Uefa još ne reagira

Francusko ministarstvo suspendiralo direktora Saveza zbog rasizma, Uefa još ne reagira

Foto: AFP

FRANCUSKO ministarstvo sporta suspendiralo je tehničkog direktora državnog nogometnog saveza nakon njegove izjave da je Francuski nogometni savez (FFF) odlučio reducirati brojku tamnoputih i igrača arapskog podrijetla u svojim izabranim vrstama.

> Laurent Blanc i FFF optuženi za rasistički program: U reprezentaciji htjeli samo 30 posto Afrikanaca

Ministarstvo sporta je u subotu, u zajedničkoj izjavi s FFF-om, potvrdilo da suspenzija Francoisa Blaquarta stupa na snagu odmah. Pokrenuta je i istraga o navodnim tvrdnjama.

Podsjetimo, istraživačka internetska stranica Mediapart.fr otkrila je da u budućnosti FFF namjerava ograničiti broj djece useljeničkih roditelja, što se prvenstveno tiče tamnoputih i sjevernih, arapskih Afrikanaca, na 30% posto u ukupnom broju reprezentativaca u najmlađim francuskim selekcijama, počevši od U13-reprezentacije.

"Zar da prihvatimo ovakvu situaciju? Je li naša uloga da odgajamo igrače za reprezentacije drugih zemalja?", rekao je Blaquart, premda je potom demantirao da je bilo govora o provedbi rasnih kvota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik FFF-a Fernand Duchaussoy i izbornik muške seniorske vrste Laurent Blanc u petak su izjavili kako nije bilo razgovora o rasnim kvotama.

"Ne mogu nadzirati tko će što reći na svakom sastanku, iza svakih zatvorenih vrata, u svakom od hodnika. Ne mogu kontrolirati sve ljude koji rade u savezu. Opet kažem, vjerujem da nismo učinili ništa od onog za što nas se optužuje", rekao je Duchaussoy.

Uefa još uvijek nije reagirala, a prema onome što je ta organizacija do sada demonstrirala nad "manjim" savezima kao što su hrvatski, srpski, BiH, portugalski ili nigerijski, Francuzi bi se mogli suočiti sa suspenzijom zbog miješanja politike u nogomet.

Podjećamo, iz Uefe su prije nekoliko tjedana poručili HNS-u da neće dopustiti miješanje politike ako Ured za državnu upravu poništi rezultate izborne skupštine na kojoj je Vlatko Marković iizabran za predsjednika Saveza. Zdravko Mamić to je iskoristio i za svoje prijetnje da će prijaviti hrvatske vlasti Uefi koja će onda suspendirati reprezentaciju i klubove iz svih međunarodnih natjecanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara