Fredi Bobić: Hrvati su bolji, jer su gladni uspjeha

BIVŠI njemački nogometni reprezentativac Fredi Bobić u opsežnom je razgovoru za Kurier komentirao šanse Austrije na Europskom prvenstvu, kao i skupinu u kojoj se nalaze.

"Kada govorimo o šansama Austrije ne smijemo nikad zaboraviti jednu činjenicu. Austrija nije zemlja u kojoj su jaki sportovi s loptom. Austrija je skijaška zemlja i to je činjenica. Ako ćemo Austriju uspoređivati s Hrvatskom onda je nogometno gledano ogromna prednost na strani Hrvatske. Jako velika, jer sve zemlje bivše Jugoslavije su jako gladne", rekao je Bobić.

Na pitanje da precizira točno čega su gladne, bivši njemački napadač je odgovorio:

"Uspjeha. Treba znati kako su uspjesi u sportu, u zemljama kao što je Hrvatska, gdje se nešto teže živi, izlazak iz neke uobičajene krize i nevolja u kojima se nalaze ljudi. Entuzijazam je tamo velik i nogometaši to znaju. Tamo svako dijete odmah uzima loptu u ruke i noge i igra. Nogomet, košarku, rukomet. Prokletstvo, igra bilo što. Razlika je ogromna u entuzijazmu, u mentalitetu", rekao je nekadašnji igrač Rijeke o razlici Hrvatske i Austrije.

Što čovjek može očekivati od Njemačke na Euru?

"Loew je mnogo radio sa mladim igračima. Sada ti igrači moraju dokazati da su spremni zaigrati. To je ono što Loew očekuje od njih očekuje. Međutim, on ne očekuje da ti igrači igraju dobro samo na ovom turniru već da nakon njega nastave dobru igru za reprezentaciju."

Je li Austrija autsajder, kako mnogi vjeruju?

"Ne, uvijek je teško igrati protiv domaćina, pogotovo protiv domaćina koji nema što za izgubiti. Nitko ne računa na Austriju. Ja ih ne bi podcjenjivao. Podsjećam vas: Tko je računao na Njemačku na svjetskom prvenstvu 2006. godine?"

Što procjenjujete o budućnosti Austrijskog nogometa?

"Austrija zasigurno sljedećih deset godina neće imati momčad koja bi mogla konkurirati za sam vrh europskog nogometa. Oni će jednom, možda, tamo i biti, možda odigrati koju ključnu ulogu, ali garantirano neće doći do finala."

Kako ocjenjujete prolazak Austrije u prvoj rundi na Svjetskom prvenstvu 1978. godine?

"Austrija još uvijek živi u prošlosti, na legendi, što je potpuno krivo jer čovjek mora gledati u budućnost. Zašto bi nekog interesiralo šta je bilo prije 30 godina? Sa time se čovjek može samo okititi, ako je bio tamo, ali to je sve."

Malo tko poznaje Joachima Loewa bolje od vas. O kakvom se tipu radi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvu stvar koju smo uočili mi u Sttutgartu je da se radi o nevjerojatno smirenom čovjeku. A to je za mladog, neiskusnog trenera bilo približno impresivno. Uvijek je imao dobre ideje, pronalazio je nove metode i nikada nije bio dosadan. Imao je dobar osjećaj za momčad, duh i atmosfera uvijek su mu bili bitni."

Loew je samo nastavio raditi Klinsmannov posao?

"To nije istina. On je razvio svoj stil, stil reprezentacije. Na početku su ga svi smatrali samo Klinsmannovim pomoćnikom, ali on je i za vrijeme i prije SP-a bio jedna od ključnih figura. Bez Jogija bi Klinsmann imao problema, radi se o velikom, dobrom partneru.

Koliko se Loew promijenio otkako se znate?

"Danas je njegova igra praznik za oči. On ima jasnu viziju, voli riskirati. Voli pritisak i radi vrlo sustavno. Njegove su akcije poput simulacije, vide se uigrani potezi, nema puno prostora za improvizaciju, ako sve ide prema planu. Za nogomet kakav on voli trebaju mu iskusni nogometaši."

Pristaje li Loewu nadimak Kuschel (pusica)?

"Ne dajte se zavarati. Ponekad zna biti preblag jer je veliki emotivac i smeta mu kad stvari ne idu kako bi trebale. No, vrlo rijetko priča o onome što ga mori."

"Dva puta nismo prošli grupu i to je katastrofa za Njemačku. 2004. godine u Portugalu imali smo tešku grupu, s Češkom i Nizozemskom. No, ispalo je dobro za Loewa i Klinsmanna, oni su preuzeli reprezentaciju koju nitko nije htio. Pustili su Klinsmanna da živi u SAD-u i radi kao izbornik Njemačke. Savršenstvo."

D.R/R.J
Foto: Nk Rijeka

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara