Gatlin priznao uzimanje dopinga; umjesto doživotno, suspendiran na osam godina

OLIMPIJSKI pobjednik na 100 metara, Amerikanac Justin Gatlin (24) priznao je uzimanje nedozvoljenih stimulansa zbog čega ga je suspendiran na osam godina, potvrdila je Američka antidopinška agencija (USADA).

Priznanjem da je uzimao doping, te pristankom na suradnju s USADA-om, Gatlin je izbjegao doživotnu suspenziju koja mu je prijetila. Amerikanac je ostao i bez svjetskog rekorda, 9.77 kojeg je dijelio s Jamajčaninom, Asafom Powellom.

"Gatlin se našao u teškoj situaciji, no izabrao je pravi put. Priznao je krivnju i kazao nam niz korisnih informacija koje će nam koristiti u borbi protiv dopinga," potvrdio je jedan od čelnika USADA, Terry Madden

Gatlin je pao na dopinškoj kontroli u travnju ove godine nakon atletskog mitinga u Kansas Cityu, što mu je bio drugi put da je ulovljen dopingiran. Prvi put je bio pozitivan 2001. godine nakon čega je suspendiran na godinu dana. Tada je uzimao amphetamine, dok je u Kansasu imao povišenu razinu testosterona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluku o osmogodišnoj suspenziji mora potvrditi posebna arbitražna komisija, a Gatlin i njegov odvjetnik John Collins se nadaju da će kazna na koncu ipak biti manja.

"S obzirom na cijelu situaciju, njegovo priznanje i volju za suradnjom, nadam se da će arbitraža smanjiti kaznu," kazao je Collins.

Gatlin je postao drugi Amerikanac koji je zbog dopinga izgubio svjetski rekord na 100 metara. Prije njega rekord je poništen Timu Montgomeryu, koji je zbog povezanosti u dopinškom skandalu "BALCO" suspendiran na dvije godine.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara