Gira neće, ima li netko da hoće?

KAO DA nam nije bilo dosta žalopojki o hrvatskoj košarci, kad ono, iz Salt Lake Cityja stigla je još jedna. Gordan Giriček odlučio je definitivno napustiti hrvatsku reprezentaciju, ili barem ono što je od nje ostalo.

Gira je, u biti, isto odlučio davno, ali to kao da se ne broji sad, kad kao da jedva čekamo još koji otkaz kao motiv za razglabanja o sudbini igre. Nakon drame u Beogradu znali smo da stvari neće krenuti najboljim tokom. Znali smo da odlazi Gira, kao što smo znali da Spahija neće ostati za kormilom broda koji tone. I broda koji, očito, uvijek pušta na istom mjestu.

Nakon nekog vremena, ali s nešto više stila, reprezentaciju je napustio i Nikola Vujčić, upitno je tek hoće li se preostale zvijezde uputiti preko Bare kad čuju nacionalna zvona. Planinić moža i hoće, za Kasuna sumnjamo.

No, gledajući na sve to s druge strane, što je zapravo sporno u generacijskoj smjeni? Zar su slavu u narednih deset godina, koliko će nam otprilike trebati da se pojavimo na velikom natjecanju, mislili graditi na Giričeku? O Planiniću bi se još i dalo razgovarati, ali kako kod nas stvari stoje, šutnja se isplati. Nakon tri mjeseca uvijek možete progovoriti i popuniti naslovnicu. Kult reprezentacije? Ma nećemo se šaliti...

"Završio sam reprezentativnu karijeru. Igrao sam na pet reprezentativnih prvenstava i mislim da sam dovoljno dao. Možda mi koji put nije išlo, ali nikada zato što se nisam trudio. I da smo se plasirali na Svjetsko prvenstvo, a to sam silno želio, u Japanu ne bih igrao. Shvatio sam da ima važnijih stvari od košarke, a to je ponajprije moja kći Lara." - kazao je Giriček novinaru Večernjeg lista.

I mi tu zaista nemo što dodati. Gira neće, ima tko hoće. Ako ćemo košarkaše moliti da igraju za reprezentaciju, onda možda bolje da je niti nemamo. Ionako nismo daleko od toga...

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara