Gojanović: Bez stranaca ne možemo, mladi moraju od njih učiti

Foto: Ronald Goršić / Cropix

HRVATSKA hokejska reprezentacija priprema se za utakmice Svjetskog prvenstva Divizije II grupe B koje će se u Domu sportova igrati od 10. do 16 travnja.

U dresu reprezentacije borit će se i nekoliko igrača Medveščaka koji su ove sezone skupili značajnu minutažu u utakmicama EBEL-a. Smisao cijelog projekta Medveščaka bio je razvoj hokeja u Hrvatskoj i stvaranje mladih domaćih igrača, a prvi rezultati već se vide, smatra predsjednik zagrebačkog kluba Damir Gojanović.

"Napravili smo veliki uspjeh s Rendulićem, puno će pomoći reprezentaciji što je skupio iskustvo igranja u EBEL-u. Napredovao je, kao i drugi naši mladi igrači", rekao je Gojanović za Index.

Ipak, među prvotimcima Medvjeda nema mjesta za sve domaće nade. Tako su nedavno u finalu Prvenstva Hrvatske klupu Medveščaka napustila četvorica mladih igrača nezadovoljnih što ni protiv Mladosti nisu dobili priliku pored stranih igrača. O njihovoj sudbini trebala je odlučiti Disciplinska komisija.

"Nije još završen postupak. Nismo htjeli to raditi sada uoči Svjetskog prvenstva kako ne bismo poremetili mir u reprezentaciji", objasnio je Gojanović, ali dodao kako klub i dalje aktivno traži pojačanja u Sjevernoj Americi:

"Markoantonio Belinić otputovao je u SAD gdje traži igrače našeg porijekla koji bi bili pojačanja u novoj sezoni. Ovu sezonu još nismo zaključili. Do jeseni moramo popraviti pogreške kako u igri, tako i u organizaciji kako bismo gledateljima pružili još kvalitetniji program sljedeće sezone".

"Priklonili smo se Austrijancima, a sada trebamo gledati Ruse"

U netom završenoj sezoni novoformirani Team Zagreb je u regionalnoj Slohokej ligi igrao sa mladim domaćim igračima, najboljima s prostora Zagreba i okolice među kojima ima i igrača druge momčadi Medvjeda kao i Mladosti. Ipak, nisu uspjeli izboriti završnicu u kojoj je Partizan ovojio naslov prvaka pobjedom nad Olimpijom. Za razvoj hrvatskog hokeja i novih talenata važno je oformiti i drugu momčad koja bi igrala jake utakmice. Koliko Medveščak može doprinijeti tome?

"Pomagali smo, naši igrači su igrali za Team Zagreb, ali naravno da je potrebno dići sve na viši nivo. Ulaskom u EBEL smo to uspjeli s Medveščakom, a u budućnosti bi možda mogli dobiti i drugi jaki klub koji bi kandidirao za mjesto u toj ligi. Za dvije jake momčadi treba imati dovoljan broj domaćih igrača, ali i barem četiri stranca od kojih bi mlađi učili. Bez stranaca se trenutno ne možemo pojačati", kaže Gojanović i dodaje kako mu je drago da se na ovim prostorima javio velik interes za hokej.

Srpski Partizan osvojio je Slohokej ligu, a Beograd ima i drugi klub Crvenu Zvezdu. Hoćemo li uskoro gledati hrvatsko-srpski hokejski derbi?

"Dok je ovaj naš projekt još bio u razvoju, govorili su mi da Medveščak mora igrati regionalnu ligu sa Srbima, ali mi smo se priklonili srednjoj Europi i pokazali da možemo igrati s njima. Uvijek treba gledati iznad sebe. Sada je vrijeme da promatramo Rusiju. Oni planiraju u Europi napraviti pandan američkom NHL-u. Naravno, za nekoliko godina možemo očekivati inicijativu da i Medveščak nađe svoje mjesto u takvom natjecanju", zaključio je predsjednik Medveščaka.
 
RASPORED UTAKMICA SP-a:


Nedjelja, 10. 04.
13:00 Rumunjska - Kina
16:30 Irska - Bugarska
20:00 Island - Hrvatska


Ponedjeljak, 11. 04.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
13:00 Kina - Irska
16:30 Rumunjska - Island
20:00 Hrvatska - Bugarska


Srijeda, 13. 04.
13:00 Island - Bugarska
16:30 Rumunjska - Irska
20:00 Hrvatska - Kina


Petak, 15. 04.
13:00 Bugarska - Rumunjska
16:30 Kina - Island
20:00 Irska - Hrvatska


Subota, 16. 04.
13:30 Island - Irska
16:30 Bugarska - Kina
20:00 Hrvatska - Rumunjska

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara