Goran Vlaović: Turcima će se fanatizam obiti o glavu

NASTUP Hrvatske na Euru 1996. godine bio je premijerni na velikim nogometnim smotrama. Vatreni su nastup otvorili pobjedom upravo protiv Turske i to jedinim pogotkom na utakmici kojega je postigao Goran Vlaović u 86. minuti, i to nakon što je zamijenio Alena Bokšića trinaest minuta ranije.

Pobjeda protiv Turaka u prvom susretu na Euru 1996. otvorila put prema četvrtfinalu

Pobjeda protiv Turaka u prvom susretu Eura otvorila je put Ćirinim izabranicima za odlične nastupe koji su se potvrdili već u sljedećem susretu kada smo deklasirali Dansku 3:0 i izborili prolazak u četvrtfinale. Ćiro je tada izveo drugu momčad protiv Portugala te smo teško stradali s 3:0. U četvrtfinalu smo izgubili od Njemačke nakon odlične igre naše reprezentacije te u najmanju ruku, sumnjivog gola Matthiasa Sammera. Na kraju su Nijemci slavili s 2:1.

Turska arogancija dobra je za Hrvatsku

Danas Hrvatska ponovno igra protiv Turske pa smo kontaktirali jednog od legendarnih Vatrenih, Gorana Vlaovića, kako bi se osvrnuo na večerašnju utakmicu, ali i njegov pobjedonosni gol na Euru 1996.
 
"Ne vjerujem kako turski fanatizam može važnije utjecati na igru Hrvatske, kao niti na konačan rezultat. Meni je, dapače, drago da su Turci toliko samouvjereni, rekao bi, bahati, jer jučer u utakmici Njemačke i Portugala najbolje se pokazalo kako izgleda ta arogancija", rekao je Vlaović za Index.

Momci su potpuno spremni

O današnjoj reprezentaciji ima visoko mišljenje, vjeruje kako danas mogu ostvariti značajnu pobjedu za hrvatski nogomet.

"Mislim da su dečki potpuno spremni i umjereni u izjavama, svjesni svoje snage i ja vjerujem da smo mi bolja momčad, koja će na kraju i dobiti ovu utakmicu", rekao je Vlaović i nadodao:

"Problema s Turcima će biti sigurno, teško da ne, ali vjerujem u to da bi na kraju trebali pobijediti."

Nekadašnji napadač Vatrenih povukao je paralelu između utakmice protiv Turske na Europskom prvenstvu u Engleskoj i predstojećeg susreta u Beču.

"Što reći, bio sam sretan kada sam zabio taj pogodak te bih volio da i danas netko okusi tu sreću i taj osjećaj. Tada je to bila prva utakmica i nije bila toliko važna kao ova danas koja nas vodi u polufinale".

Vlaović: Priželjkujem kasni pogodak

Vlaović priželjkuje da se današnja pobjeda ostvari što kasnijim pogotkom u utakmici kako bi se ponovila situacija iz 1996. godine.

"Možda je to čak i recept kako dobiti ove Turke, da im se pred sam kraj utakmice zabije pogodak kada više nema mogućnosti reakcije", rekao je Vlaović koji je Turskoj 1996. godine zabio u 86. minuti.

O Njemačkoj treba razmišljati nakon Turske

Na pitanje kako se postaviti protiv Njemačke, koja je jučer neočekivano pobijedila velikog favorita prvenstva Portugal, Vlaović odgovara:

"Mi koji smo igrali profesionalno i oni koji danas igraju profesionalno, kao i treneri i izbornici, ne volimo se osvrtati na buduće utakmice. Treba gledati utakmicu po utakmicu, jer prije Njemačke je ispred nas paklenih 90 minuta, a možda i više".

R.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara