Gračan: Spreman sam biti izbornik

Gračan: Spreman sam biti izbornik

ČOVJEK koji je prije dvije godine bio u kombinacijama za izbornika nogometne reprezentacije želio bi izborničko mjesto. Tvrdi da je spreman za to.

U prilog mu idu godine. Ima ih 42. Za Barića, Ivića i Blaževića znamo da su prestari. Mogu li hrvatska javnost i nogometna struka tolerirati njegov obrambeni stil? Još nismo zaboravili pretkola Lige prvaka s Hajdukom. Ferencvaros dvaput po 0:0, pa dalje na penale. Nakon toga Mallorca. Pobjeda 1:0 golom Mate Bilića iz prekida i zatim ufanje u 0:0 u uzvratu. Nije prošlo. Slično je bilo i s Kamen Ingradom protiv Schalkea.

Što sam Gračan misli? Donosimo dijelove intervjua za Sportske novosti.

"Hrvatska je u Portugalu mogla i morala više. Nije problem što smo priču završili, nego kako smo je završili. (...) Pogledajte, uostalom Grke..."

O utakmici protiv Engleza Nenad Gračan misli: "Jesu li Englezi baš tako nedodirljivi? Definitivno ne. Zasmetalo me što smo igrali nekakvu zonu, što smo, zapravo, igrali onako kako nismo smjeli. I ne vjerujem da su naši igrači, koji imaju kvalitetu, tako nemoćni kao što su izgledali protiv Beckhama, Rooneya i društva. (...) Pitajte Grke i Francuze."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidi li se Gračan kao novi izbornik?
"Nemam ni problema, ni predrasuda. Spreman jesam, gurati se neću. Davati jamstva ne može nitko jer ne možeš jamčiti ni da ćeš se sutra probuditi. Treba napraviti reda, treba napraviti i novu, pravu selekciju. Mi smo na Euru bili sve, samo ne momčad. A kad nemaš momčad, nemaš ništa. Vrijeme je za mlade igrače, uvjeren sam u to. Bez straha ih treba gurnuti u vatru. I treba stvari rješavati u kući, a ne se raspravljati putem medija. (...) Sam se neću nikome prijavljivati, nismo na ispitu. Takav način odlučivanja je čisto bacanje pijeska u oči. Neka se odaberu dva-tri kandidata, neka se naprave ozbiljni razgovori i neka se nakon toga odluči. (...) Lobiji su ponekad čudna stvar, a mene tu nema."

A izbornik stranac?
"U redu da dođe Eriksson ili Capello, možda bismo i nešto naučili, ali pričati da će netko izvana, samo zato što je izvana, napraviti reda, to je nonsens. Ima i ovdje ljudi s ciljem i vizijom..."

Gračan tvrdi da ima i cilj, i viziju, i hrabrost:
"Apsolutno. Ako mi daju priliku, prihvatit ću je bez straha, posla se ionako nikada nisam plašio. Prvo i osnovno, treba vratiti kult reprezentacije, u punom smislu te riječi. Sve ostalo će ići lakše jer kvaliteta je tu."

Sretno, Neno.

M.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara