Grade se dvorane za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009.

OVO JE ljeto obznanjeno da je Hrvatska dobila domaćinstvo za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. Utakmice prvenstva održavat će se u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku, Varaždinu i Poreču. No, nastao je problem jer gradovi nemaju dovoljno vremena za pripremu novih dvorana koje jedan takav događaj zahtjeva. Srećom, u pomoć je uskočila hrvatska Vlada.

Vlada je danas iznijela prijedlog zakona čiji je cilj maksimalno olakšati izgradnju novih sportskih objekata potrebnih za održavanje prvenstva. U srži zakona praktički stoji da će organizatori biti lišeni bavljenjem s inače vrlo kompliciranim birokratskim zahtjevima koje je obično potrebno zadovoljiti prilikom izgradnje sličnih objekata.

S obzirom da izgradnja treba biti gotova do 30. lipnja 2008., kako bi se nad novim dvoranama mogli izvršiti svi potrebni pregledi, Vlada predlaže da izgradnja svih objekata potrebnih za održavanje Prvenstva dobije prioritet i izdavanju građevinskih dozvola, dok im lokacijske neće biti ni potrebne.

Također se predlaže da se izgradnja novih dvorana proglasi državnim interesom kako bi se moglo izdati građevinske dozvole na nekretninama koje nemaju riješene imovinsko-pravne odnose.

Neke bi od objekata koje je potrebno izgraditi trebala sufinancirati država i lokalna samouprava dok će se negdje financiranje riješiti javno-privatnim partnerstvom, što bi trebalo izazvati popriličan interes nezavisnog kapitala.

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara