Hajduk kao Barcelona: Prvi hrvatski klub u vlasništvu navijača

Hajduk kao Barcelona: Prvi hrvatski klub u vlasništvu navijača

14. OŽUJAK datum je koji će ostati upisan u anale hrvatskog sporta. Povjerenstvo za profesionalne športske klubove tog je dana jednoglasno donijelo Odluku o davanju suglasnosti na rješenje o obveznom preoblikovanju Hrvatskog nogometnog kluba "Hajduk" u športsko dioničko društvo, za što su ispunjeni svi uvjeti sukladno Zakonu o športu.

Predsjednik Povjerenstva je Duško Mrduljaš, zamjenik Predsjednika je prof. dr. sc. Siniša Petrović, a ostali članovi su prof. dr. sc. Zoran Parać, Željko Faber, Damir Kaufman, Zorislav Srebrić, i Damir Vrbanović.

Na temelju članka 26. stavka 4. podstavka 3. Zakona o športu i članka 2. podstavka 3. Pravilnika o djelokrugu i načinu rada Povjerenstva za profesionalne športske klubove isto je povjerenstvo dalo suglasnost na rješenje o ispunjenju uvjeta za obavezno preoblikovanje HNK Hajduk  u sportko dioničko društvo.

Sportski klub-udruga u kakvom je obliku dosad egzistirao Hajduk, za preoblikovanje je morao ispuniti sljedeće uvjete:

- osim što, dakako, mora biti profesionalni sportski klub, mora biti upisan u Registar profesionalnih sportskih klubova

- da su na temelju revizije iz članka 40. Zakona o sportu proizašli uvjeti za pokretanje stečajnog postupka prema posebnim propisima, a on nije pokrenut, odnosno da se postojanje navedenih uvjeta može utvrditi i na temelju dokumenata koje je sportski klub-udruga za natjecanje obavezan slati Povjerenstvu ili da se na temelju godišnjeg financijskog izvješća i godišnjeg revizorskog izvješća utvrdi postojanje uvjeta za pokretanje stečajnog postupka, a da on nije pokrenut 30 dana od kada su ti uvjeti ostvareni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNK Hajduk, navodi u dopisu koje potpisuje predsjednik Povjerenstva Duško Mrduljaš, upisan je u Registar profesionalnih sportskih klubova kao  sportski klub-udruga za natjecanje u nogometu.

Također je, u revizorskom izvješću, utvrđeno da su ispunjeni uvjeti za pokretanje stečajnog postupka prema posebnim propisima, a da isti nije pokrenut.

Na taj je način HNK Hajduk stekao uvjete za obvezno preoblikovanje iz sportskog kluba-udruge u sportsko-dioničko društvo. Rečeno je kako je prvi korak, na čemu Hajduk već radi, izrada elaborata o preoblikovanju, koji obuhvaća i reviziju cjelokupnog poslovanja u prethodnom razdoblju, a koja je već provedena.

Istaknuo je također da će se provesti niz prethodnih koraka koji u uključuju i projekciju poslovanja Hajduka u budućnosti kao sportskog dioničkog društva. U tom smislu govorit će se o tome tko su potencijalni dioničari, kakav je njihov interes i na koji način organizirati poslovanje da se Hajduk nikada više ne dovede u situaciju u kakvoj je sada.

Povjerenstvo i Ministarstvo pružit će pomoć Hajduku, kao i bilo kojem klubu koji bi se našao u takvoj situaciji, zalljučio je predsjednik Povjerenstva.

D.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara