Hajduk (zasad) ne ide u stečaj

DANAŠNJI dan na Trgovačkom sudu u Splitu ipak nije donio odluke od kojih u posljednje vrijeme strepe mnogi navijači "Hajduka".

Na tom sudu se trenutno rješavaju tri predmeta vezana uz dugovanja "Hajduka" - prema ugostitelju Anti Božikoviću te igračima Mirsadu Hibiću i Ivici Mornaru. Zbog nemogućnosti "Hajduka" da podmiri sva ta potraživanja u posljednje vrijeme se počelo špekulirati o mogućnosti da jedna od najvećih i najpoznatijih sportskih institucija u Hrvatskoj ode u stečaj.

Takve špekulacije su došle i na naslovne stranice novina nakon što je Trgovački sud donio privremenu mjeru kojom ograničava "Hajdukovo" raspolaganje imovinom, odnosno koja je protumačena tako da se nijedna odluka financijske prirode ne može donijeti bez supotpisa Ante Čapkuna, suca Trgovačkog suda.

U slučaju Božiković "Hajduk" je isplatio glavnicu, a dalji predmet spora su kamate. Slično je i s potraživanjima Hibića i Mornara gdje se suprotstavljene strane ne mogu dogovoriti po pitanju kamata.

No, u međuvremenu je u Trgovačkom sudu procurila vijest da će svoja potraživanja od "Hajduka" pokušati namiriti i tvrtka "Končar električni uređaji". Riječ je o dugu od nekih 150.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Bakalić, predsjednik Trgovačkog suda,  je na tiskovnoj konferenciji rekao kako "Hajduk" zasada ipak ne ide u stečaj, odnosno da će strane u sva tri spora pokušati u najkraćem mogućem roku pronaći način da se podmire sva potraživanja.

Jedno od pitanja na tiskovnoj konferenciji bio je i članak koji spominje kako je Ante Čapkun svojevremeno kupio jedrilicu koja je bila vlasništvo bivšeg "Hajdukovog" direktora Jurice Jerkovića, odnosno da je taj slučaj bio predmetom kasnije odbačene kaznene prijave. Bakalić, pak, tvrdi kako bi se samo objavljivanje članka moglo biti predmetom kaznene prijave - ovog puta za prisilu prema pravosudnom djelatniku.

Slijedeća ročišta su zakazana za 23. veljače u slučaju Božikovića, te za 11. travnja u slučaju Hibića i Mornara.

U kuloarima se tvrdi da je zasada malo vjerojatno da će "Hajduk" ići u stečaj, jer on ne odgovara nikome, uključujući vjerovnike.  Svi ti slučajevi će se prolongirati do donošenja novoga Zakona o sportu, kojim bi se trebale raščistiti financijske i druge dubioze u vodećim hrvatskim klubovima. No, dok se to ne dogodi, splitski klub će i dalje biti u prilično nezavidnoj financijskoj situaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara