Havelange: Svjetska prvenstva 1966. i 1974. bila su namještena!

Bivši predsjednik Fife, Brazilac Joao Havelange, senzacionalno je izjavio da su Svjetska prvenstva 1966. i 1974. godine, kada su domaćini Engleska i Njemačka osvojili naslove, bila namještena.

Joao Havelange, koji je bio predsjednik krovne Međunarodne nogometne federacije od 1974. do 1998. godine, izjavom kako su suci izravno utjecali na ishod natjecanja na dva svjetska prvenstva zasigurno će uzburkati cijelu sportsku javnost.

"U tri utakmice koje je Brazil igrao 1966. godine, od tri glavna suca i šest linijskih, sedmorica su bili Britanci, a dvojica Nijemci. Brazil je ispao, a Engleska i Njemačka su završili u finalu, baš kako je Englez Sir Stanley Rous (tadašnji predsjednik Fife) želio", izjavio je Havelange za brazilske medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Njemačkoj 1974. godine dogodila se ista stvar. Tijekom utakmice Brazila i Nizozemske sudac je bio iz Zapadne Njemačke te su Nijemci otišli do naslova (Brazil je nakon poraza od 2:0 u toj utakmici igrao za treće mjesto). Imali smo najbolju momčad na svijetu, istu koja je osvojila naslove 1962. u Čileu i 1970. u Meksiku, ali bilo je unaprijed isplanirano da zemlje domaćini osvoje naslove", kaže Havelange.

Dodajmo da je finale Svjetskog prvenstva 1974. između Zapadne Njemačke i Nizozemske sudio Englez Jack Taylor. Nijemci su slavili s 2:1.

Totalsport/M.Š.
Foto: AFP
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara