Herr Otto: Vastić je puno bolji jocker od Rakitića

BIVŠI hrvatski izbornik Otto Barić po službenoj dužnosti stigao je u Bad Tatzmannsdorf. Njegov angažman nije nogometni, ali je uvijek u dodiru s nogometom. Herr Otto je kolumnist i stručni suradnik raznih medija, a obzirom da su njegove prognoze ovih dana na cijeni, ne bi smio razgovarati s drugim novinarima. Uz malu pomoć njegovih poslodavaca nagovorili smo ga da napravi iznimku.

Josef Hickersberger rekao je da Austrijancima daje 40 post šansi da će pobijediti Hrvatsku?

"Dajte mi ponovite. Njihov izbornik daje im 40 posto? Onda im jako malo daje, premalo. Hickersberger igra jednu igru, pokušava s taktikom 'nismo dovoljno dobri', ali duboko sam uvjeren da on smatra da Austrija ima barem 50 posto šansi."

Kako procjenjujete austrijsku momčad?

"Hickersberger je nešto uspio napraviti od te momčadi. Već su jako dugo zajedno, postali su prijatelji, druže se i naporno rade, odigrali su jako puno utakmica zajedno, a izbornik je napravio odličan filter. Očekujem da će protiv nas biti silno rastrčani i borbeni, ali oni su ipak nešto skromniji u tehničko-taktičkim zadacima."

Kad kažete da će biti rastrčani, znači da vjerujete da će nam pokušati nametnuti visoki presing, pa dok istrče. Kako odgovoriti?

"Jednakom mjerom! Upravo je žestoki presing ono čemu moramo težiti u takvoj utakmici. Ako imate dva boksera, a jedan želi biti ofenzivan, ovaj drugi mora ga slijediti, ne smije ići natrag. Moramo krenuti agresivno na Austriju."

Smatrate da su Olić i Petrić dobro rješenje?

"Mi nemamo bolje rješenje. Mi možemo postaviti Rakitića, ali on je neprovjeren, ta ideja je neprovjerena. Imamo mi jednog koji može pomoći, Nikolu Kalinića. Klasnić? On je dobar i uvijek je htio najbolje, ali ne bih previše o govoriti o njegovom problemu s doprinosom reprezentaciji...u odnosu na ono što je uvijek davao svom klubu, jer sam se oko toga osobno stalno lomio s njim. Problem nije u glavi, da se razumijemo. On se trudi i dobro će nam doći. Ali jednostavno smatram da nije u dovoljno dobroj formi koju traži Euro. Nije dovoljno 'šprici', a stekao sam takav dojam za još neke igrače."

Kako gledate na politiku izbornika Hickersbergera? Ne želi otkriti tko brani, ne zna sastav, kolega je danas zgodno upitao, pa zna li taj kad je utakmica uopće?

"Mislim da austrijski izbornik muči sam sebe takvim igricama. Što je dobio, osim dva nesigurna igrača, ako je sve onako kako novine pišu. Za nas je sasvim svejedno tko će biti na austrijskom golu, nama nije nimalo naštetio tom svojom politikom. Macho i Manninger su vrlo slični vratari, iako je Macho možda malo više griješio. Međutim, nije dobro da vratari dva dana prije utakmice nisu znali tko brani. Ponavljam, ukoliko im je zaista tek danas rekao, to može biti problem jer im je izbornik takvim ponašanjem već unio dozu nesigurnosti. Smatram da se jednostavno mora znati tko je prvi, a tko drugi vratar. Po meni je Hickersberger pogriješio s takvim ponašanjem."

Slušali ste danas izbornika Bilića, djeluje dosta mirno...

"Njegov problem je što stalno mora nešto braniti. U posljednje vrijeme bilo je dosta kritika, nismo odigrali dobro i ta se misao stalno provlačila. Shvatio je da mora govoriti da se radi na nedostacima. To upravo izbornik i radi...Osvježio je Bilić tu momčad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrijanci potežu priču da će na našu obranu ići niskim loptama kroz sredinu jer nam braniči igraju vrlo loše po zemlji. Kako vidite našu obranu?

"Naša obrana u zadnje je vrijeme bila solidna. Ne poznajem bolja rješenja od onih koja imamo u zadnjoj liniji."

Nisu opasni samo Ivanschitz i Hoffer? Austrija prijeti i drugim oružjima.

"Najveća opasnost koju nam Austrijanci mogu priuštiti je da igraju s dvije špice. Da sam na Hickersbergerovom mjestu igrao bih s dvije špice, ali mi nažalost ne znamo kako će Austrija igrati. Svaka momčad sposobna je iznenaditi. Austrijskom izborniku preporučio bi svoju ideju, to ne mogu jer on odgovara za svoj posao. Ono što vam želim reći je to da smatram da će Hickersberger igrati s jednim napadačem, a to za njega nije dobro. Zašto to mislim? Zato što oni nama s jednom špicom ne mogu nauditi, ne mogu nam ništa. Teško je povjerovati da bi taj igrač mogao pretrčati dva naša obrambena igrača."

Prošlo je dosta vremena, kako sada gledate na svoj nastup na Euru u Portugalu? Sada su neke stvari jasnije, gdje se griješilo i što se moglo bolje...

"Uvijek se može bolje, ali radi se o tome da ja ne gledam Portugal kao jednu ili dvije utakmice ili kao veću ili manju grešku. Ja gledam taj period kako sam počeo i što sve nisam imao. Našao sam sedam, osam igrača...od tih igrača i još tri ili četiri koji su bili u toj momčadi danas ih je barem sedam i li osam u ovoj Bilićevoj reprezentaciji. Tek su neki prestali jer nisu mogli igrati poput Prše ili one koji nisu pogodili u angažman u klubu poput Babića. Ja mislim da sam u Portugalu učinio dobru stvar, ali kada vam u samo jednom malom dijelu ne ide...Ako me nije išlo u jednoj utakmici, pa ajde i u onoj drugoj protiv Švicarske...Mi smo svi smatrali da je ta Švicarska slaba, a ona nije bila slaba. Na kraju krajeva, ta Švicarska je sve iznenadila na SP-u i siguran sam da će oni biti i ovdje u svim kombinacijama za drugo mjesto iza Portugala. Sve to znači da je sve skupa bilo dobro...ono što sam radio. Stvarno mislim da je to u Portugalu bilo dobro."

Možete li svoju reprezentaciju usporediti s onom Cicinom iz 2006. godine?

"Ali kad usporedimo momčad s onom iz Njemačke. To se ne da uspoređivati jer smo u Portugalu imali puno težu skupinu i ne znam je li itko rekao da ćemo mi proći u Portugalu uoči odlaska. Kad smo išli u Njemačku svi su rekli da moramo biti drugi, to je bila razlika. U Portugalu su ipak bili i Švicarska i Francuska i Engleska koje usu sve u u prvih 5 reprezentacija u svijetu. U Njemačkoj smo imali lakšu glupu, a i Europsko prvenstvo je ipak teže. Ta momčad iz Njemačke u kvalifikacijama je bila odlična, onda je došao pad, no opet je većina igrača ostala i danas u reprezentaciji. Zato je ova momčad sada u apsolutnom plusu jer je priključila nove, poput tri, četiri Dinamova igrača. Jedan od njih je nažalost ozlijeđen, tu je i Rakitić. Uvijek je to bio jedan slijed, da je bio neki drugi trener on bi neke doveo, neke vratio..."

Spomenuli ste Ivana Rakitića. Mislite da bi mogao biti naš joker?

"On se meni sviđa, ali gdje ste stekli dojam da ga toliko favoriziram. On je naš dvanaesti ili trinaesti igrač poput Vastića koji je idealan joker, puno, puno bolji od Rakitića jer je inteligentniji, iskusniji, stariji i rutiniraniji. Imao sam nekoliko takvih igrača u karijeri koji su nazovi stari, ali upravo su oni mogli ubrzati igru kad su ušli. Utjecali su na suigrače da ubrzaju ritam, a s druge strane su donijeli smirenje jer su iskusni. Vastić je idealan igrač, a Rakitić je vjerojatno vrlo dobar igrač. Po mom sudu nije on baš tako puno pokazao. On je čak bio bolji prije tri, četiri mjeseca. Rakitić će imati problem u Schalkeu koji je kupio dva kvalitetna igrača. Ne samo Mutua, dolazi još jedan jako dobar. Rakitić sad može igrati jer u Schalkeu ima nekih skromnijih igrača poput Asamoaha, koji je dobar, ali je traktor. Rakitić će uz ove igrače možda biti i na klupi."

Za kraj možete li prognozirati rezultat prve utakmice?

"Mislim da će završiti 2:1 jer je Hrvatska bolja momčad i da bi to trebala pokazati. "

Jeste li primijetili da većina prognozira upravo taj rezultat?

"Ako je to tako, onda to nije dobro, jer svi kažu da ćemo primiti gol. Znate li kakva je situacija kod 1:1, pogotovo ako je to preokrenuti rezultat protivnika. Znam samo da će je biti jako tužno ako ne pobijedimo. Slijedi jako težak raspored i Poljska steče realno pravo nadati se drugom mjestu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara