Hokej na ledu: Počelo Svjetsko prvenstvo u Zagrebu

Hokej na ledu: Počelo Svjetsko prvenstvo u Zagrebu

HRVATSKA će od 14. do 20. travnja ove godine biti domaćin Svjetskog prvenstva Divizije 1 skupine B u hokeju na ledu.

Na ledu zagrebačkog Doma sportova ovog će se tjedna šest reprezentacija boriti za osvajanje prvoga mjesta koje vodi u Elitnu diviziju, odnosno izbjegavanje posljednje pozicije koja označava preseljenje u niži rang svjetskog hokeja.

Osim reprezentacije Hrvatske u Zagrebu će nastupiti i Norveška, Francuska, Italija, Velika Britanija i Estonija, a u takvoj konkurenciji cilj naših "oklopnika" bit će izbjegavanje posljednjeg mjesta, odnosno osiguravanje nastupa u Diviziji 1 i četvrtu godinu zaredom.

Prema predviđanjima, najveću šansu za osvajanje bodova koji bi značili ostanak Hrvatska će imati u svom posljednjem dvoboju protiv Estonije (nedjelja, 20. travnja), momčadi koja je lani prvim mjestom u Diviziji 2 stigla u ovaj rang.

"Estonska reprezentacija je ove godine mnogo ozbiljnije shvatila pripreme za svjetsko prvenstvo. Već su praktički tri tjedna zajedno, a o njihovoj snazi dovoljno govori i činjenica da oko 60 posto reprezentativaca dolazi iz švedskih, ruskih i finskih klubova", rekao je manager naše reprezentacije Vlado Kučera.

"Kod reprezentacija kao što je estonska nikad se ne zna s kojim će igračima doći. A već dva-tri nova igrača mogu puno utjecati na sustav igre", dodao je Kavčič.

Kapetan reprezentacije Damir Gojanović je uime igrača rekao:

"U reprezentaciji vlada pozitivna atmosfera, svi se osjećamo spremni. Iako nam je čast igrati protiv ovih igrača, koji igraju u najboljim europskim ligama, nema treme i mogu obećati da ćemo se boriti i dati sve od sebe kako bismo ispunili cilj".

Dodajmo kako će zagrebački ljubitelji hokeja na ledu ovaj tjedan moći pozdraviti i jednog NHL-igrača, Espena Knudsena, člana Columbus Blue Jacketsa, koji će braniti boje Norveške.

Predsjednik Organizacijskog odbora prvenstva i glavni tajnik Hrvatskog saveza u hokeju na ledu, Milan Vukelić na posljednjoj je konferenciji za novinare naglasio kako je iznenađen velikim interesom gledatelja za prvenstvo, pogotovo za utakmice naše reprezentacije. Osim hrvatskih ljubitelja hokeja, kojima će ovo biti jedna od rijetkih prigoda da u akciji vide nekoliko uistinu klasnih hokejaša, očekuje se i dolazak znatnog broja navijača ostalih reprezentacija.

"Očekujemo dolazak oko 400 navijača iz Velike Britanije, te 200 iz Norveške, koji u Zagreb stižu organizirano i kontaktirali su nas za nabavu ulaznica, dok, nažalost, nemamo informacija koliko će navijača stići iz Italije, Francuske i Estonije, jer nas nisu kontaktirali", izjavio je Vukelić.

Inače, svoj dolazak u Hrvatsku za sljedeći tjedan najavio je i predsjednik Svjetskog saveza u hokeju na ledu (IIHF) Rene Fasel.

Što se hrvatske reprezentacije tiče, cilje je jasan - izbjeći posljednje mjesto koje vodi u niži rang natjecanja, a u tu svrhu kao pojačanje u stručni stožer angažirani su talijanski treneri Ivano Zanatta i Diego Scandella, koji su još u srijedu vodili svoj Lugano ka naslovu prvaka Švicarske. Obojica su bivši igrači koje je vodio Pavle Kavčič, te su pristali voditi hrvatsku reprezentaciju s obzirom da Kavčič to ne smije zbog suspenzije IIHF-a.

"S obzirom na ono što sam dosada vidio, mogu reći da je hrvatska reprezentacija sastavljena od mladih igrača koji imaju veliki entuzijazam za ovu igru. Kako sam stigao tek prije dva dana, ne želim raditi radikalne promjene u taktičkom smislu, jer bi to samo unijelo konfuziju u momčad, ali uostalom Kavčič je bio moj trener i znam na kakav način razmišlja, te se naše filozofije vjerojatno ne razlikuju mnogo. Jedino na što ću staviti naglasak prilikom pripremanja za utakmice je igra s igračem više za koju pripremamo nekoliko varijanti", rekao je Zanatta, te dodao:

"Ne mogu obećati pobjede s obzirom na jaku konkurenciju koja nas očekuje, ali vam garantiram da će ova reprezentacija svaku večer igrati čvrsto i dati sve od sebe. To smo duži samima sebi, ali i publici koja dođe u dvoranu".

Hrvatska će prvu utakmicu na prvenstvu igrati danas protiv Norveške u 20 sati.

RASPORED:

Ponedjeljak, 14. travnja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
12.30: Estonija - Italija

16.00: Velika Britanija - Francuska

20.00: HRVATSKA - Norveška

Utorak, 15. travnja:

12.30: Italija - Velika Britanija

16.00: Norveška - Estonija

20.00: HRVATSKA - Francuska

Četvrtak, 17. travnja:

12.30: Francuska - Norveška

16.00: Estonija - Velika Britanija

20.00: HRVATSKA - Italija

Petak, 18. travnja:

12.30: Francuska - Estonija

16.00: Norveška - Italija

20.00: HRVATSKA - Velika Britanija

Nedjelja, 20. travnja:

12.30: Norveška - Velika Britanija

16.00: Italija - Francuska

20.00: HRVATSKA - Estonija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara