HRAŠČANEC I ROGOZ NAJBRŽE NA DEBELOM KUKU

PAKLENICA, 3. svibnja Hrvatski tim Sunčica Hraščanec i Maja Rogoz, te slovenskotalijanska kombinacija Marko Lukič i Erik Švab pobjednici su 4. Red Bull Big Wall Speed Climbing natjecanja, održanog u petak i subotu u kanjonu Velike Paklenice.

Ovakvo natjecanje u brzinskom penjanju velikih stijena jedinstveno je i ne organizira se nigdje drugdje na svijetu, a ovogodišnji je spektakl na 200 metara visokoj stijeni Debelog Kuka oduševio mnogobrojne gledatelje i natjecatelje iz Engleske, Italije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske.

U petak je na programu bilo natjecanje u ženskoj konkurenciji. Nastupila su četiri tima, a najuzbudljivija je bila borba za prvo mjesto između hrvatskih predstavnica Sunčice Hraščanec i Maje Rogoz, te slovenskog tima Alenke Lukič i Tanje Grmovšek. Slovenke koje su startale prve, srušile su prošlogodišnji rekord 60 metara visoke "staze" za gotovo četiri minute i postigle vrijeme od 10:49 minuta. Iako je izgledalo da je ovaj rezultat nedostižan, hrvatske su predstavnice ispenjale sve tri dužine smjera "Hugga wugga" u vremenu novog rekorda ? 10:12 minuta.

Muško je natjecanje održano u subotu, a tisuće posjetitelja Nacionalnog parka Paklenica uživalo je u spektaklu koji se odvijao na impozantnoj stijeni Debelog Kuka. Smjer dužine preko 160 metara koju i bolji penjači svladavaju za par sati, Slovenac Marko Lukič i Talijan Erik Švab, ispenjali su za nevjerojatnih 25:24 minuta. Lukič je u paru sa zemljakom Silvom Karom pobijedio u sva tri dosadašnja natjecanja, a ovogodišnjim slavljenicima pripala je nagrada od 2500 eura. Drugo su mjesto osvojili trenutno najbolji hrvatski "big wall" penjač Igor Čorko i njegov partner, Slovenac Andrej Grmovšek, koji su za pobjedničkim timom zaostali 4:15 minuta. Treće mjesto pripalo je njemačkom paru Stefan Glowacz i Jurgen Knappe, kojima je do cilja trebalo 35:20 minuta.

Brzinsko penjanje velikih stijena "endemsko" je natjecanje koje je Paklenicu lansiralo u jedno od najzanimljivijih "big wall" penjališta u Europi. Radi se o spoju dviju penjačkih disciplina: brzinskom penjanju, koje se obično odvija na kratkim dvoranskim smjerovima na umjetnoj stijeni, te penjanju velikih, vertikalnih litica koji podrazumijevaju uspone u parovima za koje je potrebno više sati, a ponekad i dana.

REZULTATI,

ŽENE:

1. Sunčica Hraščanec - Maja Rogoz (Hrv) 10:12

2. Alenka Lukič - Tanja Grmovšek (Slo) 10:49
Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Iris Prebeg - Katja Bajc (Hrv/Slo) 18:25

4. Gaelle Fohr - Cordula Knappe (Fra/Njem) 21:16

MUŠKI:

1. Erik Švab - Marko Lukič (Ita/Slo) 25:24

2. Igor Čorko - Andrej Grmovšek (Hrv/Slo) 29:39

3. Stefan Glowacz - Jurgen Knappe (Njem) 35:20

4. Tim Emmett - Mike Weeks (VB) 40:40

5. Boris Čujić - Ivica Matković (Hrv) 44:43

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara