Hrvati godišnje u sportskim kladionicama ostave 2,5 milijardi kuna

OŠ SE kladit? Svima je to dobro poznata poštapalica iz djetinjstva kada smo kao djeca jedan drugome pričali "lovačke priče" pa ih potvrđivali ovom rečenicom. No, je li to samo poštapalica ili je klađenje postalo neizostavni dio hrvatske svakodnevice?

Sudeći prema podacima koje donose Sportske novosti, u Hrvatskoj postoji oko 1500 sportskih kladionica koje djeluju u okviru 14 trgovačkih društava, a najfrapantniji podatak je da se godišnje u kladionicama uplati nevjerojatnih 2,5 milijarde kuna.

Država pritom u ime naknade za klađenje (tzv. manipulativni troškovi) ubire 125 milijuna kuna, a to je manji dio kladioničarskog kolača od kojeg država reže 35% poreza na dobit.

Podaci za 2004. godinu još nisu obrađeni, ali uzme li se u obzir promet iz 2003. godine koji je iznosio oko dvije milijarde kuna, te pribroje li se tome novootvorene kladionice, dolazi se do cifre od oko 2,5 milijarde kuna.

Zanimljivo je u cijeloj priči da u Hrvatskoj jedna kladionica dolazi na tri tisuće stanovnika, dok je u zemlji kolijevki klađenja, Engleskoj, taj omjer 1:7.000.  Zbog takve gužve na kladioničarskom tržištu, kladionice su prisiljene raditi zanimljive ustupke ne bi li privukle potencijalne kladioničare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je naprimjer McBet kladionica ukinula spomenuti manipulativni trošak koji državi plaća sama kladionica. Kladionice pak, zasada nisu uspjele postići gentlmentski sporazum kojim bi se ograničile razrade ili ukinule dvoznake, čime bi im se smanjio broj pogodaka kladitelja i time povećao njihov dobitak.

Zanimljiv je i podatak da kladionice žive uglavnom od malih ulagača, koji uplaćuju po 10 ili 20 kuna na veći broj "nesigurnih" parova s velikim dobitnim koeficijentima, te se nadaju da će s malim ulogom i uz puno sreće doći do velike zarade.

Manje je pak onih odvažnijih koji će uplatiti više tisuća kuna na dva ili tri "sigurna" para te tako uz manji dobitni koeficijent oploditi svoj veliki ulog.

I dok velik dio Hrvata sanja o zlatnom dobitku na kladionici, ipak se valja prisjetiti mudre izreke koja kaže da je klađenje zapravo "porez na budale".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara