Hrvatska kao Indonezija, ali HNS ne strahuje: Nema rizika od sankcija Uefe

Foto: Screenshot

KAKVA simbolika. U Hrvatsku u četvrtak dolazi Michele Platini, na već dogovoreni sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor, koja navodno nije imala vremena kada je predsjednik posljednji put bio u zemlji, u sklopu Markovićeve kampanje. No, Platini je uporan i službeno će doći zbog programa dehuliganizacije nogometnog Balkana. Neslužbeno, teško je vjerovati da neće biti riječi o skandalu oko vlasti u hrvatskom nogometu, koji je odavno medijski probio granice "lokalne samouprave".

"Platini ne dolazi zbog situacije u hrvatskom nogometu, već iz drugih razloga", rekao je za kamere javne televizije Zorislav Srebrić.

On je, a to je vijest, potvrdio i da ne očekuje nikakve sankcije Uefe, jer oni uostalom, niti ne uvažavaju drugu, izvanrednu skupštinu.

"Podsjetit ću samo da je Izborna skupština izabrala predsjednika Vlatka Markovića, upućen je zahtjev nadležnim tijelima koji su potvrdili odluke Skupštine od 17. prosinca. Ne očekujem da Ured državne uprave potvrdi Igora Štimca."

"Nema nikakvog rizika sankcija. Uefa i Fifa priznaju vodstvo izabrano u prosincu", izjavio je Srebrić za Reuters i tako dijelom otpuhnuo Markovićeve tvrdnje da hrvatskoj reprezentaciji prijeti izbacivanje iz Uefinih natjecanja.

Treba ipak pričekati da se netko usudi dirnuti u nogometni čvor. Netko tko nije Igor Štimac ili Zdravko Mamić, netko čija je riječ iznad HNS-ovog Statuta. Bit će zanimljivo vidjeti kako će reagirati Uefa, i hoće li. Probleme u HNS-u čini se može riješiti samo državna volja, ali Platini to nipošto ne zagovara.

Kaos koji vlada u hrvatskom nogometu više se, međutim, ne može sakriti, niti ga se može ignorirati. Strani mediji počeli su pratiti događanja oko bitke za čelnu poziciju Saveza. Netko će morati objasniti zašto se tolerira nered u i oko jednog od, kako bi ga Vlatko Marković nazvao, "vodećih svjetskih nogometnih saveza".

> Produženi vikend: Zaštitari su ispred Rusanove, ali "za to nema potrebe"

> Vlado, reagiraj da nas Fifa i Uefa izbace iz svega i spase hrvatski nogomet njegovim uništenjem!

"Kao u Indoneziji, i u Hrvatskom nogometnom savezu zavladao je kaos nakon što su se otkrile nepravilnosti na izborima u prosincu. Na novim izborima, koji su uslijedili nakon kontroverzne Skupštine prošle godine, Štimac je izabran za novog predsjednika Saveza sa 25 glasova", piše portal Detiksport iz daleke Indonezije.

"Borba nije ni izbliza gotova. Štimac je uspio poništiti izbor Vlatka Markovića na Skupštini u prosincu te je sa 25 glasova na izvanrednoj sjednici postao novi predsjednik Saveza", piše se čak i Švedskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatski nogometni savez zapao je u kaos nakon što od nedjelje ima dva predsjednika", opisuju strani portali dodajući kako je Savez smijenio dugogodišnjeg predsjednika i zamijenio ga Igorom Štimcem. Također, prenose izjave Zorislava Srebrića koji tvrdi da je nedjeljna Skupština bila ilegalna i kako će njezine odluke biti poništene.

"Štimac, bivši nogometaš i hrvatski reprezentativac, predvodi mlađu generaciju nogometnih dužnosnika protiv Markovićevih pristalica, većinom starijih od 70 godina".

"Bivši igrač Derby Countyja izabran je na Izvanrednoj skupštini sa 25 glasova. Srebrić je priznao kako ne postoji prijetnja sankcija Uefe i Fife zbog nastale situacije, iako lokalni mediji tvrde drukčije", piše Reuters koji je razgovarao s glavnim tajnikom HNS-a.

Naravno, susjedi su među prvima prenijeli vijest o presedanu u europskom nogometu i savezu s "dva prava predsjednika", kako piše slovensko Delo. Srpski B92 također navodi kako se "ne nazire kraj paradoksalne situacije u kojoj se HNS nalazi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara