Hrvatska na 57. mjestu bez zlatnog odličja

Hrvatska na 57. mjestu bez zlatnog odličja

KAD se podvuče crta Kinezi su daleko najuspješnija sportska nacija na ovim Olimpijskim igrama sa čak 51 zlatnom medaljom. To je rezultat gotovo u rangu onog Sovjetskog saveza iz Seula 1988 koji i dalje drže rekord sa 55 zlatnih odličja. Silnim zlatima pridodali su i 21 srebro, te 28 broncu (ukupno 100 medalja).

>Mateša: Vrijeme je da uspješni sportovi zamijene one koji to nisu

Iako su osvojili najveći broj medalja (110), Amerikanci ne mogu biti zadovoljni jer je nakon 1992. prekinuta njihova dominacija u broju najsjajnijih odličja. Ove su se godine morali zadovolji sa samo 36 najviših postolja, no kao utjeha im ostaje činjenica da su postali apsolutni rekorderi po ukupnom broju medalja. Treći su očekivano Rusi, četvrti Britanci, a peti Nijemci.

Hrvatska je na Igrama u Pekingu zaslužila dva srebra (Blanka Vlašić, Filip Ude), te tri bronce (Martina Zubčić, Sandra Šarić, Snježana Pejčić), što je svrstava na ukupno 57. mjesto. Gledano po broju odličja, Hrvatska dijeli 38. mjesto sa Slovenijom, Bugarskom, Indonezijom, Litvom i Grčkom.

Rangiranje prema koeficijentu broja stanovnika

No postoji i drugačiji način rangiranja olimpijskih nacija. Prema nekim sportskim statističarima ispravan bi način bio onaj u kojem se u obzir uzima i veličina zemlje, odnosno broj njezinih stanovnika. Ako računamo prema takvom načinu bodovanja Jamaikanci su daleko najuspješnija nacija sa koeficijentom 2.158. Najzaslužniji je dakako njihov "nadčovjek" Usain Bolt koji je ubrao čak tri najsjajnije medalje.

Drugi je Bahrain, a Estonija je treća. Kina bi bila na malo manje uspješnom 45. mjestu, SAD na 31., a Rusija na 26. Daleko najslabija nacija je Indija koja je unatoč svojoj impozantnoj veličini osvojila samo jedno zlato i jednu broncu.

Odličja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Kina (51 zlato, 21 srebro, 28 bronci)

2. SAD (36, 38, 36)

3. Rusija (23, 28, 21)

4. Velika Britanija (19, 13, 15)

5. Njemačka (16, 10, 15)...

57. Hrvatska (0, 2, 3)

M.P.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara