Hrvatska ostala bez pozivnice za SP u Japanu

HRVATSKA muška košarkaška reprezentacija, kao što se i očekivalo, nije dobila pozivnicu za nastup na Svjetskom prvenstvu, koje se održava sljedeće godine u Japanu.

Pozivnice su dobili Italija, Portoriko, Srbija i Crna Gora, te Turska, objavljeno je danas na internet stranici Fibe, čiji se Središnji odbor ovog vikenda okupio u Rimu na redovitom bijenalnom zasjedanju.

Odluku od dodjeli pozivnica donio je Središnji odbor Fibe na prijedlog glavnog tajnika Patricka Baumanna. Za četiri pozivnice bilo je osam kandidata - SCG (aktualni svjetski prvaci), Turska (domaćin SP 2010.), Italija (olimpijski viceprvaci), Rusija, Hrvatska, Kanada, Portoriko i Južna Koreja. Uoči zasjedanja Središnjeg odbora nagađalo se kako će Europa dobiti dvije pozivnice, a kao glavni favoriti spominjali su se SCG, Turska i Italija. Jednu pozivnicu, prema tim nagađanjima, trebala je dobiti Južna Koreja, dok su Portoriko i Kanada bili u utrci za pozivnicu koja je bila namijenjena američkom kontinentu.

Svjetsko prvenstvo na rasporedu je od 19. kolovoza do 3. rujna 2006. Utakmice će se igrati u pet japanskih gradova. Na SP-u sudjeluju 24 reprezentacije, koje će biti podijeljene u četiri skupine sa po šest momčadi. Ždrijeb skupina SP-a obavit će 15. siječnja 2006. u Tokiju.

Osminu finala izborit će četiri prvoplasirane reprezentacije iz svake skupine. Također, od osmine finala igra se tzv. kup sustavom, odnosno na ispadanje.

Europa daje devet predstavnika (Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Litva, SCG, Slovenija, Španjolska, Turska), Afrika tri (Angola, Nigerija, Senegal), Amerika ima šest reprezentacija (Argentina, Brazil, Panama, Portoriko, Venezuela, SAD), Azija četiri (Kina, Libanon, Katar, Japan), a Oceanija daje dva sudionika SP-a (Australija i Novi Zeland).

Hrvatska je plasman na SP u Japanu mogla izboriti da je bila među prvih šest na Europskom prvenstvu, koje je u rujnu održano u SCG. Nažalost, Hrvatska je, zahvaljujući sudačkoj krađi, bila sedma. Svi se još sjećamo četvrtfinalnog poraza od Španjolske u kojem su suci odigrali ključnu ulogu. Nakon tog poraza imali smo još jednu priliku, no u susretu za šesto mjesto izgubili smo od Slovenije. Hrvatska na velikim natjecanjima, svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama, nije sudjelovala od 1996. (OI u Atlanti). Posljednji nastup na SP ostvarili smo 1994. u Kanadi, kada smo osvojili brončanu medalju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara