Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini za EP 2008

Hrvatska u drugoj jakosnoj skupini za EP 2008

U PETAK u 12 sati u švicarskom Montreuxu hrvatski nogometaši će saznati protivnike u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će se 2008. održati u Švicarskoj i Austriji. Tekstualni prijenos izvlačenja moći ćete pratiti na Indexu.

Pedeset europskih reprezentacija bit će u petak svrstano u šest skupina po sedam i jednu skupinu sa osam ekipa, iz kojih će samo po dvije prvoplasirane otići na EURO 2008., pa za razliku od prošlih kvalifikacija, više nema doigravanja. Švicarska i Austrija kao domaćini su ostvarili izravno pravo sudjelovanja, a zanimljivo je da će to biti prvo finale za Austriju, koja se u 48-godišnjoj povijesti EP-a nikad nije plasirala u završnicu.

Hrvatska je rangirana u drugu jakosnu skupinu i sigurno neće igrati sa Njemačkom, Italijom, Poljskom, Španjolskom, Turskom i Rumunjskom.
Najjaču jakosnu skupinu tvore europski prvak Grčka, Nizozemska, Portugal, Engleska, Češka, Francuska i Švedska, a treću jakosnu grupu reprezentacije SCG, Ukrajine, Rusija, Danske, Norveške, Bugarske i Slovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Četvrtu jakosnu skupinu tvore BiH, Irska, Belgija, Latvija, Izrael, Škotska i Slovenija, petu Mađarska, Finska, Estonija, Wales, Litva, Albanija i Island, a šestu Gruzija, Makedonija, Bjelorusija, Armenija, Sjeverna Irska, Cipar i Moldavija. U najslabijoj, sedmoj skupini, su reprtezentacije Lihtenštajna, Azerbajdžana, Andore, Malte, Farskih otoka, Kazahstana, Luksemburga i San Marina.

Ždrijeb u Montreuxu vodit će švicarska TV-zvijezda Jacques Deschenaux, a kuglice će izvlačiti bivši austrijski i švicarski reprezentativci Andreas Herzog i Stephane Chapuisat, uz pomoć predsjednika Saveza Friedricha Sticklera i Ralpha Zloczowera. Bit će predstavljen i novi pokal europskog prvaka, visok 18 centimetara i dva kilograma teži od staroga iz 1960. koji je nazvan po bivšem francuskom predsjedniku nogometnog Saveza Henriu Delauneyu.

Europsko prvenstvo započet će 7. lipnja 2008. otvarajućom utakmicom u Baselu, dok će finale biti 29. lipnja na Ernst Happel stadionu u Beču.

Uz Basel i Beč, domaćini prvenstva bit će švicarski gradovi Zuerich, Ženeva i Bern, te austrijski Salzburg, Innsbruck i Klagenfurt.

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara