Hrvatska u petak doznaje imena protivnika na SP 2006.

ŽDRIJEB skupina za Svjetsko prvenstvo u nogometu sljedeće godine održat će se ovoga petka u njemačkom Leipzigu. Čelnici FIFA-e trebali su se dogovoriti oko nositelja, no sastanak je prekinut zbog velike svađe.

Nakon kvalifikacija najuzbudljiviji trenutak svakako je ždrijeb u kojem će Hrvatska doznati imena svojih protivnika u skupini. Izbornici 32 kvalificirane zemlje okupit će se u petak u 20:45 na finalnom ždrijebu. On će se održati u dvorani Izložbenog centra u Leipzigu, gdje ćemo doznati imena triju protivnika u najprestižnijem nogometnom natjecanju.

Kako će se ždrijebati

Ždrijebom, u kojem će sudjelovati manekenka Heidi Klum, pazit će se da zemlje s istog kontinenta ne budu u istoj skupini, izuzev Europe iz koje dolazi velik broj natjecatelja, čak 14 pa će u skupinima moći biti po dvije momčadi.

Domaćin Njemačka će biti u Skupini A i otvorit će SP 9. lipnja sljedeće godine u Münchenu, a finale će se odigrati točno mjesec dana kasnije.

Ždrijeb će 32 reprezentacije svrstati u osam skupina po četiri zemlje. FIFA će sve momčadi podijeliti u četiri bubnja, a svaka će se skupina sastojati od jedne momčadi iz svakog. 

Uz Njemačku ostalih sedam nositelja odredit će se prema plasmanu na tri posljednja SP-a (SAD, Francuska i Japan/Koreja). Prema nekim procjenama tu bi se mogao naći i aktualni prvak Brazil te Španjolska, Italija, Francuska, Engleska, Argentina i Meksiko.

U drugoj bi trebale biti Hrvatska, Nizozemska, Južna Koreja, Švedska, SAD, Japan, Češka i Paragvaj, dok bi u trećoj bili Poljska, Saudijska Arabija, SiCG, Kostarika, Ekvador, Iran, Tunis i Australija.

Svađa oko nositelja u FIFA-i

Ipak, ovo su samo kalkulacije, a točne kriterije ždrijeba FIFA je trebala odrediti u utorak u posljepodnevnim satima. Ipak, sastanak na kojem su čelnici FIFA-e trebali odrediti kriterije, na osnovu kojih će se odrediti nositelji, prekinut je u ponedjeljak nakon velike svađe. Niti jedna strana ne želi popustiti pa je krovna nogometna organizacija zapala u pat poziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutačno imamo nekoliko prijedloga, a konačna odluka bit će mix između dosadašnjih uspjeha na svjetskim prvenstvima i pozicije na ljestvici FIFA-e," kazao je predsjednik Joseph Blatter.

Za sada se znaju tek imena dva nositelja, a to su Njemačka i Brazil, preostali bi trebali biti poznati nakon sastanka. Prema nekim informacijama, statusu nositelja najbliže su Argentina, Italija, Engleska, Francuska, Meksiko i Španjolska. No, tome se žestoko protivi Nizozemska, koja je već godinama u vrhu FIFA-ine ljestvice.

"Nizozemska reprezentacija je godinama u vrhu svjetskog nogometa. Stalno smo među prvih pet i zaslužili smo status nositelja," poručio je čelnik Nizozemskog nogometnog saveza, Mathieu Sprengers.

Na SP-u 2006. neće biti pamente lopte

Pametnu loptu (smartball) razvila je tvrtka Adidas u suradnji s kompanijom Cairos AG i njemačkim institutom Fraunhofer. Nogometna lopta u sebi sadrži mikroprocesor koji šalje signal glavnom sucu kada pređe gol-liniju.

Mikročip od samo 15 milimetara veličine odašilje radio-signal ukoliko lopta prođe vanjske linije igrališta, ili gol-liniju, a sve pomoću 12 antena koje su raspoređene na svim vanjskim kutovima.

Središnji kompjuter prima signal i za manje od jedne sekunde proslijeđuje ga do posebnog sata na sučevoj ruci i to u obliku poruke.

Sudac stoga tu tehnologiju može koristiti po svom nahođenju, kada je u dvojbi dovoljno je da pogleda na sat i pročita poruku, koja se javlja samo kada lopta prođe crtu igrališta. Sve poruke ostaju pohranjene u memoriji sata.

"Još uvijek nismo spremni za uvođenje novih tehnologija, kao što je pametna lopta," poručio je glavni tajnik FIFA-e Urs Linsi. 

U petak će se doznati i na kojim će stadionima naša reprezentacija igrati, te onda prave pripreme, i navijača i igrača, mogu zaista započeti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara