Hrvatska u ždrijebu kvalifikacija u prvoj jakosnoj skupini za EP u Srbiji

Hrvatska u ždrijebu kvalifikacija u prvoj jakosnoj skupini za EP u Srbiji

Foto: Cropix

MJESEC dana uoči ždrijeba kvalifikacija, Europska rukometne federacija (EHF) objavila je jakosne skupine te termine odigravanja kvalifikacijskih utakmica za Europsko prvenstvo 2012. kojem će domaćin biti Srbija. Ždrijeb će se održati 12. travnja u 11:00 sati u zgradi beogradske Gradske skupštine.

Kvalifikacije će se igrati kroz 7 skupina s po 4 momčadi u kojima će svatko sa svakim odigrati kod kuće i u gostima, a plasman na završnicu Europskog prvenstva ostvarit će dvije prvoplasirane ekipe iz svake skupine, ukupno njih 14. Preostale dvije momčadi već su poznate, to su europski prvak Francuska te domaćin Srbija koji su se, shodno običaju, izravno plasirali u završnicu.

Hrvatska reprezentacija na trenutnoj ljestvici EHF-a koja obuhvaća uspješnost gledano na zadnja 3 velika ciklusa (EP 2010. Austrija, SP 2009. Hrvatska i EP 2008. Norveška) zauzima drugo mjesto odmah iza Francuske te će u ždrijebu biti u 1. bubnju. Osim Hrvatske, u bubnju su još Danska, Poljska, Njemačka, Norveška, Švedska i Mađarska. Te reprezentacije bit će nositelji 7 kvalifikacijskih skupina i samim tim neće moći igrati međusobno.

U 2. bubnju bit će reprezentacije Španjolske, Islanda, Češke, Slovenije, Rusije, Slovačke i Makedonije. Iz 3. bubnja izvlačit će se reprezentacije Austrije, Crne Gore, Bjelorusije, Ukrajine, Rumunjske, BiH te Nizozemske ili Portugala (ove dvije reprezentacije imaju isti broj bodova uspješnosti i uoči izvlačenja skupina min-ždrijebom će se odrediti tko ide u koji bubanj). Najslabiji, 4. bubanj čine dakle Nizozemska ili Portugal, Švicarska, Grčka, Litva i pobjednici triju kvalifikacijskih skupina najslabije rangiranih reprezentacija (utakmice se igraju u lipnju ove godine).

Također, određeni su i termini odigravanja kvalifikacijskih susreta. Oni su sljedeći: 1. kolo 27./28. listopada 2010.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2. kolo 30./31. listopada 2010.

3. kolo 09./10. ožujka 2011.

4. kolo 12./13. ožujka 2011.

5. kolo 08./09. lipnja 2011.

6. kolo 11./12. lipnja 2011.

Završnica Europskog prvenstva igra se od 17. do 29. siječnja 2012. u Srbiji i to u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Vršcu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara