HRVATSKE RUKOMETAŠICE U BORBI ZA PLASMAN NA OI U ATENI

Od 1. do 14. prosinca 2003. u šest hrvatskih gradova održat će se 16. svjetsko prvenstvo za rukometašice.

To će, po mnogim pokazateljima, biti najveći sportski događaj u samostalnoj Hrvatskoj. Naime, 24 najbolje ženske rukometne reprezentacije svijeta u dva će tjedna u Splitu, Poreču, Karlovcu, Čakovcu, Rijeci i Zagrebu odigrati 86 utakmica. Na Prvenstvu će nastupiti 14 reprezentacija iz Europe, tri iz Azije, tri iz Afrike, tri sa američkog kontinenta, te jedna iz Oceanije.

Stari kontinent predstavljat će Hrvatska kao domaćin, zatim Rusija, koja se diči naslovom aktualnih svjetskih prvakinja, te Danska, Norveška, Francuska, Njemačka, Austrija, Mađarska, Češka, Slovenija, Srbija i Crna Gora, Rumunjska, Španjolska i Ukrajina. Tri azijske reprezentacije su Japan, Koreja i Kina, a afričke Angola, Obala Bjelokosti i Tunis. Brazil, Urugvaj i Argentina predstavljat će američki kontinent, a Australija Oceaniju.

Organizatori prvenstva - Hrvatski rukometni savez podijelio je rezentacije u četiri preliminarne skupine, pa će Split biti domaćin "A" skupine u kojoj će igrati: Francuska, Srbija i Crna Gora, Hrvatska, Španjolska, Brazil i Australija. Domaćin "B" skupine bit će Poreč, a u njoj su: Rusija, Češka, Austrija, Koreja, Angola i Urugvaj. U Karlovcu će se igrati susreti "C" skupine, koju čine Norveška, Rumunjska, Japan, Ukrajina, Tunis i Argentina, a u Čakovcu u "D" skupini, po sustavu "svatko sa svakim", igrat će Danska, Mađarska, Slovenija, Njemačka, Kina i Obala Bjelokosti. Po tri najlošije reprezentacije u svakoj preliminarnoj skupini napuštaju natjecanje, a ostale se spajaju u dvije glavne. Po sustavu tri prvoplasirane ekipe iz "A" i "B" skupine sastavljaju novu, koja će igrati u Zagrebu, a Rijeka će biti domaćin druge skupine u kojoj će nastupiti po tri najbolje reprezentacije iz "C" i "D" skupine.

Ekipe sudionice glavnih skupina nastupaju samo protiv protivnika iz pridružene skupine, a njihovi se bodovi osvojeni s reprezentacijama s kojima su igrali u predskupini prenose u glavnu skupinu.

Najzanimljivija će biti borba za odličja, ali je na Svjetskom prvenstvu važno izboriti i plasman u polufinale, te osvojiti peto mjesto jer pet prvoplasiranih reprezentacija ima pravo nastupiti na Olimpijskim igrama u Ateni godine 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubitelji rukometa u Hrvatskoj vjeruju da će među njima biti i naša ženska reprezentacija jer je to pravo kao svjetski prvak iz Portugala već izborila naša muška reprezenmtacija, koja se diči i sa zlatnim olimpijskim odličjem, osvojenim 1996. u Atlanti.

Naša ženska rukometna reprezentacija ne može se pohvaliti s takvim rezultatima iako su hrvatske rukometašice nastupajući za reprezentaciju Jugoslavije osvajale olimpijska odličja. Tako su na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi srebrnu medalju dobile: Katica Ileš, Mirjana Ognjenović, Ana Titlić i Biserka Višnjić. Četiri godine poslije - na Olimpijskim igrama u Los Angelesu naslov olimpijskih pobjednica i zlatno odličje osvojile su: Mirjana Ognjenović, Jasna Ptujec i Biserka Višnjić, a trener im je bio Josip Sanarđija.

Inače, hrvatske su rukometašice prvu reprezentativnu utakmicu odigrale 18. lipnja 1991. u Zagrebu i pobijedile reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država s 26:24, a prvi službeni nastup bio im je 1993. na Mediteranskim igrama u Francuskoj, gdje su, kao i rukometaši, osvojile zlatnu medalju.

Zato su više uspjeha na međunarodnoj sceni imali su naši klubovi, pa je Podravka 1995. bila finalist Kupa europskih prvakinja, a 1996. osvaja 20 europsko klupsko prvenstvo i Superkup. Prije nje rukometašice Lokomotive osvojile su 1991. Kup EHF-a, a rukometašice Osijeka predvođene tada najboljim pivotmenom svijeta Kajom Ileš i s trenerom Antom Kostelićem 1981. osvajaju Kup kupova.

Zato je 16. svjetsko prvenstvo iznimno važno za naš ženski rukomet, a od izbornika naše reprezentacije Željka Tomca i njegovih odabranica: Sanele Knezović, Barbare Stančin, Ivane Jelčić, Klaudije Bubalo, Dijane Golubić, Maide Arslanagić, Renate Hodak, Mateje Janeš, Nataše Kolege, Nikice Pušić, Antonele Pensa, Svitlane Pasičnik, Maje Mitrović, Marine Kevo, Tihane Šarić, Marije Čuljak i Ljerke Vresk očekujemo da se pred domaćom publikom izbore za neko odličje, ili da barem prvi put pod hrvatskom zastavom nastupe na Olimpijskim igrama u Ateni 2004.

(Hina) ad ad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara