Hrvatski izbornik bit će Slaven Bilić

Hrvatski izbornik bit će Slaven Bilić

U UTORAK oko podneva pred novinare će u prostorijama Hrvatskog nogometnog saveza izaći Vlatko Marković i Zorislav Srebrić, te javnosti priopćiti ime novog izbornika. Po mišljenju poznavatelja prilika u Rusanovoj, svaki izbor osim Slavena Bilića, a podsjetimo, u "bubnju" su još Marijan Vlak i Branko Ivanković, bio bi ravan senzaciji.

Za tvrdnju iz naslova argumenata je napretek. Glavni se odnosi na čovjeka koji, u konačnici, i donosi odluku o novom izborniku, Vlatku Markoviću. Kao i mnogi drugi uspješni ljudi u Lijepoj našoj, a Marković je prvenstveno biznismen a tek onda sportski djelatnik, predsjednik HNS-a je populist.

Najbolji dokaz za tu tvrdnju jest nedavna smjena Cice Kranjčara, kojemu je Marković nakon sramote na SP-u pružao bezrezervnu podršku, ali samo do trenutka dok nije shvatio da je Cico toliko "digao tlak" javnosti svojim bahatim izjavama nakon ispadanja Hrvatske, da ga jednostavno mora smijeniti. Markoviću je, baš kao i npr. Mesiću ili Bandiću, najvažnije da ostane koliko-toliko popularan u široj javnosti, sve ostalo pada u drugi plan. A ako javnost želi Bilića za izbornika, a želi, dobit će ga.

Nadalje, Slaven Bilić je čovjek koji malo komu nije simpatičan. Visoko obrazovani buntovnik čiji su idoli Che Guevara i Bill Clinton, nekad sjajan nogometaš koji nikad nije bio povezivan sa skandalima, "mutnim" menadžerskim poslovima, podjednako je omiljen u Splitu i Zagrebu, što u Hrvatskoj, barem što se tiče bivših ili sadašnjih igrača Dinama i Hajduka, nije čest slučaj. Njegova reputacija u Hrvatskoj usporediva je s onom Roberta Prosinečkog, koji će, postane li Bilić izbornik, biti na dispoziciji svom bivšem suigraču i prijatelju pri vođenju reprezentacije.

Faktor koji se nipošto ne smije zanemariti jest mišljenje hrvatskih reprezentativaca o Biliću. Tako se Robert Kovač, koji je nakon odlaska Dade Prše vjerojatno najbolji igrač reprezentacije, o Biliću kao izborniku izrazio izuzetno pozitivno, a njegovo mišljenje dijeli i kapetan Niko Kovač, Robertov stariji brat. Nije nebitna ni podrška velike većine generacije "Vatrenih", čiji se glas mora uzeti u obzir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiv je i podatak da se HNS-u javio još jedan iz "brončane" generacije, Robert Jarni, koji je izrazio želju za radom s, kako je Indexu u ponedjeljak kazao Zorislav Srebrić, "jednoj od mladih reprezentacija". Jarnijeva kandidatura odmah je prihvaćena, što je odmah izazvalo sumnju da će funkciju Slavena Bilića, još uvijek aktualnog izbornika U-21 reprezentacije, preuzeti Jarni, dok će Biliću biti prepuštena A reprezentacija.

Za Bilića u "vrućoj" izborničkoj fotelji javno se opredijelila i većina članova Izvršnog odbora, koji uz Markovićev "amen" i donosi konačnu odluku o novom izborniku.

Uzevši u obzir sve navedeno, gotovo je sigurno da će Hrvatsku u kvalifikacije za EURO 2008 povesti Slaven Bilić i njegov stručni stožer. Poželimo mu puno sreće, trebat će mu.

Neven Barković

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara