I Englezi bi Bilića za izbornika

ČINI se da bi Englezi lakše podnijeli pad vlade nego pad njegovog Veličanstva - nogometa. Praktički od sinoćnjeg tsunamija koje je na Wembleyu zadesio engleski nogomet, nema niti jednog medija koji u naslovima ili u uvodnicima nije tražio ostavku ne samo McClarena nego gotovo svih čelnika FA (Engleskog nogometnog saveza).

Steve McClaren je još sinoć znao da će jutro promijeniti sve. Novinari su naravno nanjušili "krv". Već u 7.30 u Sohou pred sjedištem FA vladala je takva gužva da se nije moglo prići vratima. To da Steve McClaren nije više šef prve engleske nogometne garniture svi smo znali samo smo čekali  službenu potvrdu. Uz nešto malo patetike priznajući da su svjesni razočaranja koje su priredili svim ljubiteljima nogometa predsjednik FA Geoff Thompson je obznanio da su i McClaren i Venables bivši zaposlenici Engleskog nogometnog saveza.

Odluka očekivana, ali novinari su čekali još nešto - ako ne odluku, bar razmišljanje o novim imenima. Bian Barwick, siva eminencija FA i izvršni tajnik, koji je praktički postavio McClarena imat će identičnu zadaću - izabrati novog.

Desetak imena za McClarenovog nasljednika

Lista imena je podugačka, a na kladionici najbolje stoji Jose Mourinho kojega su nakon sinoćnje utakmice spominjali gotovo u glas engleski navijači odlazeći s Wembleya. Tu su još i imena Harrya Reddknapa, Stevea Copella, spominju se Alex Ferguson, Capello, Lipi, Hiddink, Curbusly, itd.  "Special one"se oglasio, naravno ,ali samo kurtoazno: "Ovo je tužno. To je veliki udarac za engleski nogomet čiji sam uvijek bio ljubitelj. Ovo nije gubitak samo za engleski nogomet već i za europski, jer europsko prvenstvo neće biti isto bez Engleske" - rekao je Mourihno ne spominjući svoje aspiracije prema upražnjenoj stolici engleskog menadžera.

Steve McClaren se pred novinarima pojavio oko podneva. "Ovo je najteži dan u mojoj karijeri. Prije 18 mjeseci bio sam ponosan odlukom FA da mi ukaže povjerenje, a danas se osjećam tužno kada moram napustiti to mjesto. Potpuno razumijem odluku FA. Ja još uvijek osjećam gorčinu i razočaranje ovim neuspjehom zbog svih ljubitelja nogometa i navijača. Mogu tražiti isprike u nesreći da sam tijekom ovog ciklusa imao mnogo problema s ozlijeđenim igračima, ali ako u 12 mečeva nismo uspjeli izboriti plasman za finalni turnir, to je moja odgovornost. Umro bih za dobre rezultate, ali nažalost nisam uspio. Naučio sam mnogo, zahvalan sam na fantastičnoj podršci i neću otići negdje na plažu da se odmorim od svega nego ću odmah potražiti način da se vratim nogometu u Premiershipu. Siguran sam da sam bolji menadžer nego prije godinu i pol dana" - rekao je između ostalog sada već bivši izbornik Engleske.

Debakl otočnog nogometa je kompletan. Niti jedna reprezentacija nije izborila završnicu. Sinoć su osim Engleske otpali i Irci, Škoti u subotu (protiv Italije), Republika Irska i Wales još ranije. Bit će to prvi put nakon 1984. da na završnici EURA nema niti jedne otočne reprezentacije.

Bilića umjesto McClarena

Slaven Bilić, hrvatski izbornik koji je kroz kišnu londonsku noć vodio svoj tim poput admirala Nelsona spominje se diskretno, kao jedan od onih koje bi Englezi voljeli vidjeti na kormilu svoje reprezentacije. U popodnevnom razgovoru za SKY Bilić je još jednom izrazio simpatije prema McClarenu. "Imao je nevjerojatan peh s ozljedama. Naravno da tim bez Ferdinada, Terrya, Owena, Rooneya nije isti no nažalost menadžer koji ne ispuni cilj plaća ceh bez obzira na sve okolnosti. Ja nisam bio iznenađen "gužvom"od pet veznjaka na sredini jer je Steve znao da smo tu jaki. To smo još jednom dokazali, Gerrarda i Lamparda nije bilo nigdje, a sa Crouchom izuzimajući gol uglavnom samo lako izlazili na kraj"

Na pitanje bi li prihvatio posao u Premiershipu Slaven je odgovorio: "Naravno da bih to volio, jer je to znak da radim dobro i da sam nešto postigao, ali molim da me ne shvatite pogrešno, u ovom trenutku uživam u svemu onome što sam i što smo svi zajedno postigli sa hrvatskom nogometnom reprezentacijom"

M.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara