I službeno dolazi kraj: Odlaze Robi Kovač, Ola, Joe i Bilić...

I službeno dolazi kraj: Odlaze Robi Kovač, Ola, Joe i Bilić...

Tekst: Dea Redžić
Foto: Cropix

UTAKMICA protiv Kazahstana i službeno će označiti kraj jedne ere hrvatske reprezentacije. Samo čudo u Andori promijenilo bi stvari koje sada izgledaju riječju - nepopravljivo. Slaven Bilić, nakon dva kvalifikacijska ciklusa na klupi Hrvatske, doživio je debakl koji se mogao predvidjeti s obzirom na razvoj naše bitke za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Iako je izbornik ostavio otvorenom mogućnost ostanka, "prihvate li to igrači, navijači i HNS", teško da ćemo gledati takav scenarij. Bilić, dakako, nije jedini koji će otići. Za njim će sasvim sigurno i stručni stožer, mada neki vide Nikolu Jurčević u krugu kandidata za Bilićevog nasljednika.

Ono što intrigira svakako je novo ruho hrvatske ekipe, koje će skrojiti budući izbornik. Neće mu biti nimalo lako, jer zajedno s Bilićem otići će i veliki broj igrača čije dosadašnje zamjene nisu zavrijedile prvi plan.

Posebno se to odnosi na zadnju liniju. Josip Šimunić i Ivica Križanac potjerani su, i dok bi se uplakani Joe još i vratio, upad Ivice Križanca u reprezentaciju ionako je bio nategnut. Obojica na leđima imaju popriličan broj godina, a Hrvatskoj treba svježa krv. Teško da će se budući izbornik, čak i na početku mandata, osloniti na Hrvoja Vejića ili Dinu Drpića. Priča dana, izuzmemo li kalkulacije s imenom budućeg šefa stručnog stožera, svakako je javna objava kapetana Roberta Kovača o konačnom rastanku od nacionalnog dresa. Bio je blizu takvog scenarija nakon Fifine kazne zbog nokautiranja Joea Colea, ali je ipak odradio još koju kapetansku utakmicu. Kazahstan će, sada je to i javno obznanjeno, biti njegova posljednja postaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrana će tako ostati na Vedranu Ćorluki koji se vraća na stopera,  Dejanu Lovrenu. Dolaze Barbarić, Delač, Badelj, Tomečak, Jajalo i mnogi drugi talentirani momci koje treba povući u A kadar, a odlaze neka imena koja su itekako zadužila "kockasti brand"; Pletikosa, Kovač i, nažalost, Ivica Olić.

Olu su potrošile ozljede, jasno je da želi uživati u statusu kojeg nakon silnog truda i teškog osporavanja s mnogih fronti, uživa u Bayernu. Problemi Stipe Pletikose još su i veći, a upitno je što će biti s Vedranom Runjom koji će tražiti status prve opcije na vratima.

Tražit će se i konkretna davanja Ivana Rakitića i Anasa Sharbinija. Mora se pronaći odgovor jesu li zreli i sposobni biti dio elite.

Novom izborniku ipak će ostati kostur: Srna, Kranjčar, Modrić, Eduardo, Ćorluka, Mandžukić, ali bit će to ipak žestoki, nadasve potreban remont momčadi koja mora krenuti ispočetka....

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara