Igramo s emocijama, dakle u ritmu klasike ili narodne

IZBORNIK je i po dolasku u Beč morao odgovarati novinarima na pitanja o glazbi. Rekao je da Hrvatska igra s emocijama, dakle u ritmu klasične ili narodne glazbe. Svi znamo kako će sutra plesati Rakitić i Srna...

Gdje god se Slaven Bilić pojavi, osjeća se idolopoklonstvo stranih novinara koji se ulaguju pitanjima o njegovom glazbenom ukusu. Da, vratili smo se u Beč. Tamo gdje je Hrvatska otplesala pogrebni marš, koji je nekim čudom imao happy end. A onda se sve otvorilo.

"Hrvatska igra s emocijama. To može biti klasična ili narodna glazba", rekao je Bilić i napomenuo, što je svakako bitnije, da će Ivan Rakitić i Darijo Srna biti spremni za ples. U kojem ritmu, to ne trebamo dva puta pogađati.

Šalu na stranu, jer pred Hrvatskom je velika utakmica. 1998. godina često se spominje, Bilić je etiketira kao godinu u kojoj smo ušli u anale.

"Nogomet se puno promijenio unazad deset godina. 1998. smo svi bili dobri, kao grupa, kao prijatelji i momčad. I danas je tako. Kada bih uspoređivao, broncu bi svrstao u anale, a naš plasman u četvrtfinale okarakterizirao bih kao uspjeh. E, ako se plasiramo u polufinale, onda i mi idemo u anale."

Što ako se ne plasiramo?

"Nema tu ali... Zadovoljan sam s ovim što su moji momci pokazali do sada. Zadovoljan sam s našim uspjehom i plasmanom u drugi krug. No, to ne znači da ćemo stati, idemo dok god možemo. Osjećamo pritisak, ali je drukčije naravni; on je pozitivan i dobrodošao. To je pritisak koji svaki igrač želi osjetiti. Može nas samo više motivirati i napaliti. I Turska je sasvim sigurno stavila po strani taj negativni pritisak. Poput turske ekipe i mi imamo duha, ekipa smo koja je u stanju igrati dobro protiv bilo koje ekipe u Europi. Naš dobar rezultat više nije nikakvo iznenađenje. Dapače, iznenađenje je ako ne napravimo rezultat."

Bilić je često znamo poručiti da će Hrvatska na Euru igrati bolji nogomet nego u kvalifikacijama. No, ovih dana shvatio je da to ipak neće biti laka procjena.

"Ako uspoređujemo naše igre u najboljim momentima iz kvalifikacije s igrom iz drugog poluvremena protiv Austrije, jasno da to nije bolje. Ali zreliji smo nego u kvalifikacijama, dugo smo zajedno, mjesec dana treniramo, odrastamo...Ne zaboravite da smo ovdje došli bez najboljeg igrača. I bez njega možemo sve pobijediti, ali to ne znači da nam on ne nedostaje. To je nenadoknadiv gubitak za nas. Nisam osobno sazidao naš uspjeh, postigli smo ga svi, od igrača do vozača. To je plod našeg zajedničkog rada. Volio bih da sam bio na četiri pet turnira, ali to ne osjećam u nekoj pripremi utakmice. Ne osjećam se hendikepiran jer nemam iskustva."

I da, izbornik još češće zna istaknuti da je Hrvatska na Euro došla nakon natjecanja u jednoj od najtežih kvalifikacijskih skupina.

"Neki su se smijali kada smo govorili da je naša kvalifikacijska grupa bila najteža. Upozoravali smo Ruse... Englezi i Izraelci vjerojatno bi se plasirali da su bili u nekoj lakšoj skupini."

Bilić: Turci su pokazali veliku snagu, ali i slabosti

Proteklih je dana puno govorio o Turskoj. Ali opreza nikad dosta.

"Znamo da su se dva puta vraćali, to pokazuje snagu Turske, njihov moral i tjelesnu spremu. I to je za pohvalu, ali također pokazuje slabosti, jer ne gube oni namjerno 1:0 ili 2:0 i razmišljaju na način; e, sad ćemo mi dati gas. Znamo da do posljednje minute moramo biti koncentrirani. No, osobno bih volio da protiv Turske povedemo 1:0 ili 2:0. Nikada nisam rekao da su se Turci sretno plasirali u četvrtfinale. Imali su sreće koliko je imala svaka druga ekipa koja je među osam. Nisu oni sretno prošli i 1996. su igrali dobar nogomet, a do danas su silno napredovali. Sjećam se utakmice u Engleskoj, bila je to tvrda utakmica, igrali smo u egalu. U međuvremenu su Turci bili treći na svijetu, Galatasaray je osvojio Kup Uefa i postali su redoviti sudionici Lige prvaka s više klubova..."

Rusija je demonstrirala vrhunski nogomet

Bilić bi želio, ali ne stigne, analizirati utakmice ostalih sudionika Eura. No, jedna ga je ekipa i letimičnim pregledom ostavila bez daha. Guus Hiddink bit će sretan i ponosan kad sazna koji je vokabular Bilić upotrijebio za komentar o igri ruske reprezentacije. I to će ostati negdje u njemu, baš kao i naša pobjeda na Wembleyju koja je Hiddinku omogućila da nastavi niz čudesnih predstava s malim ekipama...

"Ruska predstava protiv Švedske je vrh nogometa. Rusi su odigrali s toliko brzine i performacije iz linije u liniju, to je zaista top i ja im na tome čestitam. Favoriti za naslov? Favoriti ne postoje. Možemo pričati da netko ima više simpatija za jednu, a netko za drugu momčad. To vrijedi za sva četiri para. Osam ekipa konkurira za naslov prvaka..."

Engleski je novinar izbornika zatražio pojašnjenje: Kako tako mala zemlja poput Hrvatske rađa toliko dobrih nogometaša.

"Talentirani smo za sport, ne samo za nogomet. Pogotovo za misaone sportove, gdje nije upitna samo fizika, gdje ima vica. Ne stoji da smo mi jedina mala nacija, ima još malih naroda koji daju velike sportaše. Kod nas su ljudi ludi za nogometom, zvijezde su dostupne klincima, ne vide ih samo na televiziji. Naš klinac ako je reprezentacija u Zagrebu, on će doći do Nike Kovača i dodirnuti ga. Puno je prisniji kontakt. Talentirani smo, jako smo talentirani", zaključuje Bilić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara