Imuni na recesiju: Real prvi nogometni klub s godišnjim prihodom od 400 milijuna eura

Imuni na recesiju: Real prvi nogometni klub s godišnjim prihodom od 400 milijuna eura

Tekst: A.K.
Foto: AFP

USPRKOS razočaravajućoj sezoni, Realu su najveće povećanje prihoda donijela prava na TV prijenos, koja sada vrijede 161 milijun eura, što premašuje ukupni prihod klubova od 11. do 20. mjesta na ljestvici.

Već petu godinu za redom, Real Madrid je vodeći na Deloitteovoj listi nogometnih klubova s najvećim prihodom te, pored toga, prvi klub u povijesti koji je u jednoj financijskoj godini ostvario prihod od 400 milijuna eura.

Barcelona je na ovogodišnjoj listi zauzela drugo mjesto, izguravši s te pozicije Manchester United. Engleski prvak je treći na Deloitteovoj listi 20 najvećih nogometnih klubova, temeljenoj na prihodima u sezoni 2008./09., a kojom se utvrđuju financijske performanse klubova.

Barcelona prihodima nakon peterostruke titule s drugog mjesta izgurala United

Ukupni prihodi 20 vodećih nogometnih klubova u sezoni 2008./09. su nastavili rasti te sada premašuju 3,9 milijarde eura. Vodeći klubovi na ljestvici pokazali su se relativno otpornima prema recesiji. Iako se rast prihoda Top 20 klubova usporio u usporedbi s prethodnim sezonama, većina klubova ipak je u prošloj sezoni zabilježila porast prihoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredni uspjeh Barcelone, koja je osvojila nacionalni kup i prvenstvo te Ligu prvaka, pridonio je povećanju prihoda tog kluba za 57 milijuna eura u odnosu na prošlu sezonu. Ovo je povećanje dovelo i do toga da Listu nogometnih klubova s najvećim prihodom predvode dva španjolska kluba. Manchester United je pao na treće mjesto, jer je, kao i ostali engleski klubovi, bio pogođen padom vrijednosti funte u odnosu na euro. 

Arsenal i Chelsea u banci mijenjaju mjesta na tablici, Newcastle ispao iz lige, ali ne s popisa najbogatijih
Arsenal je ponovo među pet vodećih klubova na listi, gdje je zahvaljujući porastu prihoda od 7 posto preuzeo mjesto od svog londonskog rivala Chelsea. Pored spomenutih, na Deloitteovoj se listi nalazi još pet engleskih klubova: Liverpool, Tottenham Hotspur, Manchester City i Newcastle United. Svi klubovi s ovogodišnje Top 20 ljestvice dolaze iz Lige petice, pri čemu je Njemačka zastupljena s pet klubova, Italija sa četiri, a Francuska i Španjolska s po dva kluba. Između 10. i 11. kluba na ljestvici razlika u prihodima iznosi oko 50 milijuna eura. No, neki klubovi izvan Top 10 liste mogli bi smanjiti taj jaz kvalificiranjem za Ligu prvaka i povećanjem prihoda putem izgradnje novih stadiona.

Lojalna vojska navijača i ugovori za televizijska prava doprinose rastu prihoda i u recesiji


"Real Madrid i Barcelona osjetno su odmakli u prihodima u odnosu na svoje europske konkurente i mogli bi u doglednoj budućnosti osigurati stalne vodeće pozicije na Listi nogometnih klubova s najvećim prihodom, posebno ako funta ne ojača u odnosu na euro. Međutim, novi ugovori za prava prijenosa koje su sklopili klubovi Premier lige mogli bi poboljšati prihode engleskih klubova u sezoni 2010./11.", kaže Alan Switzer, direktor u Deloitteovom Odjelu za sportsku industriju.

Može se pretpostaviti da su vodeći nogometni klubovi spremni uspješno se i dalje nositi s pogoršanim ekonomskim uvjetima. Njihova velika i lojalna navijačka baza, sposobnost privlačenja televizijskih gledatelja te dobri odnosi s korporativnim partnerima mogli bi dodatno potaknuti porast prihoda. Tu pretpostavku potkrepljuju i rezultati za sezonu 2008./09., iako će se pravi uvid utjecaja krize na financijske rezultate znati tek krajem tekuće sezone.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara