Incidenti u Manchesteru prije utakmice Uniteda i Rome: Na stadionu opsadno stanje

OČITO je bila iluzija očekivati izostanak revanša Manchesterovih navijača nakon svega što su doživjeli na tribinama Olimpica prije sedam dana.

Bilo je to zatišje pred buru. Naoko sve je bilo pod kontrolom policije, autobusi koji su pristizali sa talijanskim navijačima usmjeravani su na posebni parking. No kada su navijači krenuli prema otvorenim ulazima na stadion došlo je prvo do sukoba tifoza i dijela Manchesterovih navijača, posebno za ovu priliku obučenih u crno, a istovremeno je na scenu stupila policija.

Prvi pokušaj da stavi pod kontrolu uzavrelu atmosferu nije uspio pa je pozvano pojačanje posebnih postrojbi spremnih za ulične borbe. Prilazi Old Traffordu su pod nadzorom helikoptera, policajaca na konjima, ophodnji sa psima. Epilog do 19.30 minuta je 5-6 ozljeđenih i 7 uhapšenih.

Nakon početnih izvještaja koji su govorili da je atmosfera pred Old Traffordom mirna, oko 18 sati (17 sati po engleskom vremenu), došlo je do prvih sukoba navijača i policije.

Za sada nema službenih pojedinosti ali je očigledno kako se primiče početak meča i kako navijači i jedne i druge momčadi pristižu na stadion, tako raste napetost. Ono što je vidljivo na snimkama SkySporta navodi na zakllučak da je već nekoliko navijača i jedne i druge momčadi završilo sa lisicama na rukama u policijskim automobilima.

Inače, policijska pojačanja i dalje pristižu, a zaštitna oprema koju nose nedvosmisleno govori da su spremni na žestoke okršaje.

Na tribinama Old Trafforda večeras se na uzvratu četvrtfinala Lige prvaka očekuje oko četiri tisuće Rominih navijača. Većina njih je već doputovala u Englesku a iz policijske uprave Manchestera su tijekom jutra javljali da je situacija mirna. Susreti navijača Uniteda i Rome u gradu tijekom dana su protekli su bez incidenata.

Naravno da su nakon dramatičnih scena sa Olimpica, gdje su engleski navijači u sukobu sa policijom i Rominim ultrasima naoružanim noževima izvukli deblji kraj, u Manchesteru angažirane sve raspoložive snage kako bi se spriječila eventualna odmazda.

"Uvjereni smo da neće biti izgreda i da Romini navijači mogu biti spokojni, jer sigurnosni sustav na našem stadionu funkcionira odlično kao i suradnja sa policijom" rekao je menadžer Manchestera Alex Ferguson.
 
"Policija je spremna za sve vrste situacija, imamo dovoljan broj ljudi i suvremenu tehnologiju koja nam omogućuje da držimo pod kontrolom svaki kvadratni metar gledališta i da u određenom trenutku komuniciramo sa tim dijelom gledališta ukoliko se dogodi nešto što izgleda kao početak incidenta", izjavio je policijski dužnosnik Charles Coxon.

M.J.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara