Indijci slave Ljubin put od izbjeglice do pobjednika

Indijci slave Ljubin put od izbjeglice do pobjednika

IVAN LJUBIČIĆ definitivno je jedna od najvećih zvijezda indijskog ATP turnira Chennai Opena. Potvrđuje to i opširna reportaža o životu našeg najboljeg tenisača objavljena u listu The Indian Express, koja započinje tvrdnjom da bi se o životnom putu Ivana Ljubičića komotno mogao snimiti dugometražni film.

List navodi kako je 2005. za Ljubičića bila godina iz snova. Na ATP ljestvici tenisača došao je s 25. do 9. mjesta, te je ubilježio nevjerojatnih 11 uzastopnih pobjeda u "živim" mečevima u Davis Cupu.

No, velikim uspjesima prethodio je dug put koji je započeo u Banja Luci, gradu koji The Indian Express opisuje kao jedan od epicentara balkanskih ratova 90-ih godina.

Banja Luka je drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini, koji je kao i mnogi drugi bosansko-hercegovački gradovi bio poprištem etničkog čišćenja kojeg su provele srpske snage, navodi list.

Ivan Ljubičić rođen je u hrvatskoj obitelji, a njegov otac Marko odlučio je da će se Ivan baviti tenisom u dobi kad je imao samo devet godina. Bilo je to "davne" 1988. godine, kad su jedini Ivanovi problemi bili logističke prirode. Naime, obiteljska kuća Ljubičićevih bila je smještena izvan grada, pa ga je otac Marko morao voziti na treninge.

Pravi problemi pojavili su se 1992. godine, kad su u Banja Luci započeli prvi oružani sukobi.

"Jedan dan smo ustanovili da su svi prilazi blokirani. Dva mjeseca nisam udario lopticu. Igrao sam nogomet i košarku, bilo je to vrlo frustrirajuće razdoblje." - kazao je Ljubičić u razgovoru za indijski list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su uvjeti za treniranje tenisa, ali i za život, postali nemogući, obitelj Ljubičić bila je prisiljena na odlazak iz Banja Luke.

Ivanov otac Marko organizirao je svojoj obitelji prijevoz do Italije, ali tu nije bio kraj teškom Ivanovom životnom putu, iako se napokon u potpunosti mogao posvetiti tenisu.

Talijanski skauti brzo su uočili Ljubin talent, pa je tako Ivan počeo trenirati u Torinu. Kad se vratio u Hrvasku 1996. godine, Ivan je na ATP ljestvici bio tek na 572. mjestu. U juniorskom finalu Wimbledona Ivana je uočio talijanski trener Ricardo Piatti, koji je odlučio besplatno trenirati Ljubičića.

No, Ljubo je dugo vremena čekao na pravu priliku da dokaže svoj talent. Do 77. mjesta na ATP listi došao je nakon pobjeda nad Andrejem Medvedovom i Jevgenijem Kafeljnikom na Mastersu  u Monte Carlu. Bio je to presudan trenutak u njegovoj karijeri, nakon kojeg je sve krenulo nabolje.

Prošla godina za Ivana bila je, kako sam voli kazati, godina iz snova. No, tu nije kraj.

"Moram dobit puno teških mečeva na Touru, koji je sve teži i teži. Još jedan veliki cilj mi je pobjeda na nekom od Grand Slam turnira, na kojima dosad nisam igrao dobro. Nikad nisam došao dalje od 4. kola. To zvuči pomalo nevjerojatno i zato moram raditi na tome." - kazao je Ljubo.

"Put je bio težak, ali isplatio se. A ono najbolje tek dolazi." - zaključio je najbolji hrvatski tenisač, čiji je životni put impresionirao Indijce.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara