Inozemne kompanije otimaju se za srpske klubove

Inozemne kompanije otimaju se za srpske klubove

BUGARSKI poduzetnik, vlasnik Koen grupe i sofijskog kluba CSKA već duže vrijeme planira ulazak u jedan od najuspješnijih srpskih klubova, beogradski Partizan. 

Koen je izrazio želju da bude generalni sponzor ili jedan od najvećih sponzora kluba koji godinama nastupa u Euroligi, njeguje omladinski pogon i predvodi srpsku košarku, ali uz Cibonu i  ljubljansku Union Olimpiju prednjači na popisu najjeftinijih euroligaških klubova.

No, Bugarin se u Srbiji susreo s još uvijek nedefiniranim i maglovitim propisima o privatizaciji klubova, pa nije poznato kako će stvar do kraja odvijati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pregovori još nisu ni počeli, jer u Srbiji nije usvojen Zakon o sportu. Ako i budemo ušli u razgovore sa Partizanom, koji je najveći klub u Srbiji i koji godinama igra Euroligu, naše poslovanje sa CSKA i srpskim klubom bit će odvojeno i nezavisno. Kako Zakon o sportu još nije usvojen, razmišljamo da otpočnemo razgovore o jednoj formi sponzorstva." - potvrdio je Koen informacije iz bugarskih medija.

A za beogradske Novosti, slučaj je prokomentirao potpredsjednik crno-bijelih Đorđe Čolović, potvrdivši da kontakti s Koenom postoje, ali da nisu do kraja definirani.

"Sreli smo se u Sloveniji prije tri mjeseca i tada je Emil Koen izrazio želju za investiranjem u Partizan. Istu želju u posljednje vrijeme, od našeg plasmana u "Top 16" Eurolige ima još nekoliko inozemnih kompanija. Gospodinu Koenu je još tada rečeno da nitko ne može kupiti Partizan, ali da su razgovori o sponzorstvu mogući. Nismo se još čuli, ali vidim da je želja "Koen grupe", koja ima sjedište u Parizu i koja je vlasnik sofijskog CSKA, postala opet aktualna." - kazao je Čolović.

Već otpočela velika ulaganja

Sjedište Koenove kompanije nalazi se u New Yorku, a Emil Koen je direktor za Europu i njegov ured smješten je u Parizu. Ipak, otkako je "Koen grupa" postala vlasnik sofijskog CSKA, a Emil predsjednik kluba, on mnogo vremena provodi u Bugarskoj. Prema informacijama sa službenog weba, ova kompanija ima izuzetno širok spektar djelatnosti, a krajem prošle godine u Dimitrovgradu je počela sa izgradnjom logističkog centra vrijednog 37 milijuna eura, prenosi Kurir.

Privatizacija srpskog nogometa

Vrlo je slična situacija i sa srpskim nogometnim klubovima, za koje se uoči donošenja Zakona o sportu, otimaju srpski ali i inozemni biznismeni. Tako je nedavno predsjednik Crvene Zvezde Dragan Stoujković Piksi potvrdio kontake sa sinom Miroslava Miškovića, inače prvog čovjeka Delta Holdinga, najveće privatne kompanije u Srbiji.

Od njega se očekuje da vrlo brzo postane članom uprave crveno-cijelih, dok bi se prema još uvijek nepotvrđenim informacijama koje donosi Večernji list, u vladi Zvezde mogao naći i kontroverzni biznismen i ministar iz vremena Slobodana Miloševića, Milan Benko.

Predsjednik Stojković najvejrojatnije je posegnuo za pomoći tajkuna jer se klub nalazi u teškoj financijskog situaciji (špekulira se s cifrom od oko devet milijuna eura), no ulaskom biznismena u klub zasigurno će izgubiti status prvog čovjeka kluba.

U međuvremenu, upravu Partizana već su preplavili uspješni poslovnjaci, koje je postavio novopečeni predsjednik Nenad Popović, član međunarodne kompanije ABS Holding i vladin koordinator za Kosovo.

D.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara