Intervju s Muhammadom Alijem iz 78´: Volio bih da mi zadnji meč u životu bude protiv Mate Parlova

Intervju s Muhammadom Alijem iz 78´: Volio bih da mi zadnji meč u životu bude protiv Mate Parlova

Foto: Yugopapir,Guliver Image/Getty Images, Fightsite

POVODOM smrti jednog od najvećih sportaša svih vremena Muhammada Alija, u suradnji s Yugopapirom, donosimo vam intervju s velikim boksačem iz siječnja 1978., u kojem je Ali rekao kako se divi Mati Parlovu i da bi volio karijeru završiti u borbi s legendarnim hrvatskim boksačem.
 
Prije 37 godina slavni hrvatski boksač Mate Parlov u Milanu je došao do naslova svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po WBC verziji.
 
Bilo je to 7. siječnja 1978. kad se borio protiv Argentinca Miguela Angela Cuella te je do pobjede došao nokautom u devetoj rundi. Parlov jer nakon toga meča naslov uspješno branio protiv Johna Conteha, a na kraju ga je izgubio nakon dvoboja s Marvinom Johnsonom.

 
Mate Parlov je profesionalnu karijeru okončao 1980., s omjerom od 24 pobjede (12KO) 3 poraza i dvije borbe koje su završile bez pobjednika.
 
Tijekom amaterske karijere bio je olimpijski pobjednik 1972., svjetski prvak 1974., a dva je puta došao i do naslova najboljeg amatera Europe. Preminuo je 29. srpnja 2008. nedugo nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća.
 
Muhammad Ali bio je jedan od onih koji su gledali borbu između Parlova i Cuella, a ekipa RTV-a telefonski je razgovarala nakon meča s Alijem, koji je rekao da bi rado pružio priliku hrvatskom boksaču.
 
 
Prvi je riječ uzeo Alijev menadžer, slavni Angelo Dundee:
 
''Ali je gledao meč, a poslije je čuo i moj izvještaj iz Milana. Kasnije smo razgovarali i o eventualnom meču s novim prvakom svijeta u poluteškoj kategoriji. Uostalom, evo vam Ali na telefon'', kratak je bio Dundee, a onda je slušalicu uzeo Ali:
 
''Poznato mi je da imam puno navijača u vašoj zemlji i veseli me što prvi put imam priliku direktno ih pozdraviti. Jugoslavija ima pravog prvaka. Parlov je u ovom trenutku najbolji boksač u Europi, računajući sve kategorije. Spreman sam boriti se s njim, ali ne znam koliko će to biti ostvarivo. Angelo mi je rekao da u vašoj zemlji postoji mogućnost da se organizira meč koji bi gledalo sto tisuća ljudi. Volio bih se u takvoj atmosferi oprostiti od boksa'', rekao je Ali.
 
Znači li to, gospodine Ali, da postoje realne šanse da se borite s Parlovom?
 
''Sve je nerealno dok se ne potpiše ugovor. Koliko mi je poznato, Parlov ubrzo dolazi u Las Vegas i to će biti odlična prilika da se sve dogovorimo. Uskoro branim titulu, a ove godine me čeka meč i s Nortonom.  Ova godina bit će posljednja u mojoj karijeri jer sam odlučio napustiti boks.''
 
Što mislite o šansama Parlova protiv vas?
 
''Mislite o šansama da boksa protiv mene?''
 
Mislimo na šanse u meču. Može li vas pobijediti?
 
''Mislim da ne bi imao šanse. On je brz boksač, ali brz za boksače kao što je Cuello. Za mene to ne bi bilo opasno. Bila bi to lijepa borba, ali bilo bi to jedino lijepo što bi on te večeri doživio. U svakom slučaju, više bih se volio oprostiti u borbi protiv njega, nego protiv prljavih udarača poput Fraizera, Nortona ili Foremana.''
 
 
Telefonsku slušalicu ponovno je uzeo Dundee.
 
''Zasada mi službeno ne razmišljamo o toj borbi, ali svakako smo zainteresirani za takav meč. U slučaju velike posjete, kao što obećava gospodin Kramaršič, bio bi to spektakl za cijeli svijet i možda bi se ostvarili rekordni prihodi'', kazao je menadžer, pa je dodao:
 
''Ali je boksao u Zairu uglavnom zbog odličnih uvjeta. I u Milanu sam rekao kako je Parlov odličan boksač, ali da još uvijek nije bolji od Alija. Naravno, vrijeme radi za Parlova, koji je sad u vrhunskoj formi, dok je Ali pred krajem karijere. Sad da se bore, Parlov bi imao šanse, ali kako je rekao Ali, samo da pruži lijepu borbu. Da zaključimo, i ja mislim da je Parlov najbolji boksač u Europi, možda i na svijetu, ali tek iza Alija.''
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara