Italiju ujedinili nogometaši

TALIJANSKI listovi, kako politički tako i sportski, posvetili su danas glavne naslove prvih stranica pobjedi talijanske nogometne reprezentacije na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, a politički komentatori istiću kako su nogometaše ujedinili Italiju, koja se podijelila na lijevu i desnu tijekom dvomjesečne izborne bitke, dok ekonomski komentatori prognoziraju kako će ta pobjeda utjecati i na gospodarski rast.

Naslovi prvih stranica sadržani su uglavnom od jedne riječi preko cijele stranice. "Prvaci" naslovljuje, na primijer, list Repubblica, a "Italija" je naslov sportskog lista "Corriere dello Sport". Veliki prostor daje se i izjavama talijanskog predsjednika republike Giorgia Napolitana, koji je bio sinoć na Olimpijskom stadionu u Berlinu, zajedno s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom, te ističe ponos koji su nogometaši povratili Italiji.

"Nikada kao u ovom trenutku nisam bio toliko siguran da predstavljam ponos i osjećaje svih Talijana", rekao je Napolitano poslije utakmice.

"Italija je s pobjedom pronašla smisao ponosa i nacionalnog identiteta što su temeljima da se održi na nogama ova zemlja koja ima toliko problema", rekao je Napolitano, koji je poslije utakmice otišao pozdraviti nogometaše u svlačionicu Olimpijskog stadiona.

Čelnik Nacionalnog saveza i bivši ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini kaže kako su nogometaši dali ponos Italiji u svijetu.

Moglo bi se čudnom nazvati izjavu jednog od čelnika Sjeverne lige i bivšeg ministra za reforme Roberta Calderolija koji govori o pobjedi "našeg identiteta, jer su u momčadi igrači iz Lombardije, Campanije, Veneta, Calabrije (talijanskih regija op.p.), a momčad koju smo pobjedili je bez identiteta jer su u njoj crnci, islamci, komunisti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim talijanskim gradovima se slavilo cijelu noć. U Rimu su nasilnici, iskoristivši opće slavlje, napali s bocama i petardama vojarnu karabinjera. Snage reda su ih ubrzo rastjerali.

U Potenzi, na jugu Italije, jednu 19-godišnju djevojku je usmrtio automobil dok se vraćala kući pješice poslije slavlja. Pokraj Genove se utopio jedan 20-godišnji mladić nakon što je pao s gumenjaka s kojim je izašao na pučinu. U Veneciji nije došlo do nesreće, ali je postojala opasnost jer su momci skakali s mosta Rialto u Canal Grande kojim su plovile barke i gondole.

Večeras u Rimu priprema se golemo slavlje na cirkusu Maksimusu gdje će stići i talijanski reprezentativci s osvojenim peharom. Predviđen je dolazak najmanje milijun ljudi.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara