Ivanković: Hrvati uvijek omalovažaju svoje

STRATEG Modrih Branko Ivanković uživao je sinoć na spektaklu na Wembleyu, a iako Dinamo za tjedan dana čeka druga i vrlo bitna utakmica u Ligi UEFA, s njim smo razgovarali samo o dojmovima iz hrama nogometa.

"Dojmovi su fantastični, od rezultata pa do navijača koji su bili fenomenalni. Nevjerojatno je da je njih oko 6000 tisuća nadglasalo deset puta više Engleza, a naši igrači na najljepši su im se mogući način odužili - ne samo pobjedom, već i kvalitetnom igrom u grotlu Wembleya."

Luka najbolji, ali svi su heroji

Na upit tko je bio najbolji igrač na utakmici, Ivanković se malo zamislio jer mu je bilo teško odlučiti se za jednog. Ali odluka je ipak pala: "Teško je govoriti o pojedincu kad pobijediš u takvoj utakmici. Nije korektno prema ostalima. Ali moram reći da je za mene najbolji bio Luka Modrić. No, heroji su bili svi koji su istrčali, od Pletikose na vratima, do Olića koji je cijelo vrijeme jurio terenom i postigao drugi gol pa do Petrića koji je također dao svoj doprinos kada je ušao u igru i postigao pobjedonosni pogodak. Čitava momčad je funkcionirala besprijekorno, izuzetno kvalitetno radila na terenu, taktički savršeno. Imamo jednu kvalitetu koju apsolutno treba respektirati, a siguran sam da imamo još puno prostora za napredak."

I Hrvatska je 1998. imala probleme s vratarima

Na pitanje tko je po njemu tragičar utakmice, Ivanković nije puno dvojio. Iako smo mi mislili kako će izdvojiti vratara Carsona, koji se u svom debiju za Gordi Albion i nije baš najbolje snašao, strateg Modrih odmah je ispalio: "Najveći tragičar je njihov trener. Njihova reprezentacija igrala je koliko su im naši dopustili. A trener prije svega nije trebao izvaditi Wright-Phillipsa koji nam je uz Croucha zadavao najviše problema. Beckham je veliki igrač, asistirao je kod pogotka kad je ušao, ali i za Phillipsa je trebalo biti mjesta. Što se tiče Carsona, lako je sad pametovati", rekao nam je Ivanković prisjećajući se situacije u hrvatskoj reprezentaciji uoči Svjetskog prvenstva 1998. godine. "I mi smo imali sličan problem s vratarima. Ladić je bio u lošoj formi, a Mrmić u izuzetno dobroj formi. Bilo je teško odlučiti se tko će braniti, ali izbornik je odlučio da to bude Ladić bez obzira na njegove kikseve i Mamićevu sjajnu formu. Tijekom prvenstva se pokazalo da je Ladić bio jedan od ključnih igrača". Ivanković je tada bio pomoćni trener u Ćirinom stožeru te dodaje kako je iskustvo vrlo bitno u ovakvim utakmicama i da svi imaju neke trenutke slabosti.

Naši igrači zasjenili engleske zvijezde

Zamolili smo Ivankovića i da nam pokuša predočiti najveće razlike između Bilića i McClarena, odnosno našeg uspjeha i engleskog neuspjeha. "Bilić je vrlo talentiran i inteligentan trener. U ovo kratko vrijeme svog trenerskog posla sazrio je dobro u taktičkom pogledu i to je najvažnije. Razlika je i u tome da smo uvijek spremni podcjenjivati naše ljude i naš potencijal, nama su svi drugi bolji. A mi imamo ljude, sportaše, koji rade u vrlo teškim uvjetima, a postižu fenomenalne rezultate u svim granama sporta. Jedna tako mala nacija, a tako briljantno igra nogomet, kvalificiramo se na svako natjecanje. London ima duplo više stanovnika nego čitava Hrvatska, ali mi smo u stanju i dalje omalovažavati naše", priča nam Ivanković.

"Iz utakmice u utakmicu se dokazuje kvaliteta naših igrača. Ono što me posebno sinoć razveselilo je to da su Kovač i Modrić zasjenili Lamparda i Gerarda; Ćorluka, Šimunić i Šimić Campbella i ostale. Premalo cijenimo svoje, vrlo brzo ih sahranjujemo već nakon 10 minuta loše igre", komentirao je Ivanković naviknut na takve situacije.

Sam plasman je fenomenalan uspjeh, ali imamo se pravo nadati

"Prvo želim istaknuti da je već i sam plasman ogroman uspjeh, nije to nikakvo opravdanje već je zaista tako.  Vidite kako se Rusi vesele nakon švercerskog plasmana na prvenstvo. Koliko su naši mediji dizali Hiddinka u zvijezde, a sad je Hrvatska zapravo morala njega spašavati, njihovu milijunsku naciju. Pogledajte i koliko Englezi ulažu u nogomet, a njihov učinak je negativan, pogledajte kako su tužni što su ostali bez plasmana. Zato ponavljam da je i sam plasman fenomenalan rezultat. Naravno da mi želimo dalje napredovati i imati i dalje jednu dobru reprezentaciju, plasirati se što dalje možemo, to su legitimne želje i siguran sam da svi tako razmišljaju. Siguran sam da je Bilić sa svojim stručnim stožerom toliko kvalitetan, da imaju znanje i sposobnosti kako pripremiti momčad da za vrijeme Eura bude na vrhuncu forme. To je najteži posao, pripremiti momčad za početak natjecanja."

Budući da cijela Hrvatska priželjkuje krunu na Europskom prvenstvu, a neki navijači već su Hrvatsku i prozvali europskim prvakom, pritisak će na našu momčad biti ogroman. "Pritisak je uvijek prisutan, mi smo naviknuti živjeti s tim. Igrači su sigurno bili pod pritiskom i sinoć, ali su ipak odigrali jednu sjajnu utakmicu i taj Gordi Albion spustili na zemlju. Taj pritisak ne treba uvijek biti negativan, on je i pozitivan te stvara dodatni motiv", smatra Ivanković.

"Optimizam svih je opravdan, ali neće biti lako, bit će vrlo teško. Svi mi želimo isto i svi ćemo u tome pomoći. Ali ako se i ne prođe daleko na Euru, ponavljam sam plasman je fenomenalan", zaključio je strateg Modrih.

A.H.
Foto: H.P./AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara