Ivanković: Jedini sam hrvatski trener koji ima znanje i iskustvo za reprezentaciju!

Ivanković: Jedini sam hrvatski trener koji ima znanje i iskustvo za reprezentaciju!

Tekst: Marko Petrak
Foto: Cropix

I PRIJE nego što su Englezi pokleknuli u Dnjipropetrovsku, glasno se pričalo o imenima koja bi u slučaju konačnog neuspjeha pretendirala na Bilićevu klimavu stolicu. Danas je naš plasman sveden na puku teoriju, a neizvjesno je hoće li vatrena četvorka s Bilićem na čelu ostati nakon Kazahstana i potvrde da ćemo SP gledati isključivo na malim ekranima. Mnogo je kandidata za nasljednika na izborničkoj klupi, no nekoliko se imena spominje češće od drugih. Jedno od njih je i ono Branka Ivankovića...

Bivši trener Dinama i izbornik koji je Iran odveo na Svjetsko prvenstvo, u razgovoru za Index je vrlo otvoreno otkrio da pretendira na hrvatsku klupu ukoliko se Bilić odluči povući sa svoje pozicije. Tanac je analizirao i razloge zbog kojih Hrvatska vrlo vjerojatno neće otići na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi i otkrio zbog kojih je to aduta u prednosti naspram ostalih izborničkih kandidata.

Nema vas u medijima. Kada ćemo vas vidjeti u nekom novom trenerskom angažmanu?

"Do sada sam bio okupiran izgradnjom svog nogometnog centra u Varaždinu. Baš je danas bila građevinska komisija. Još treba završiti podlogu u dvorani, vanjski tereni su uređeni, a ostali su neki detalji. Centar je praktički u funkciji. U ovo sam dao sve svoje kapacitete, znanje, energiju i novac."

Znači li to da ste daleko od trenerskog posla?

"Nisam završio s trenerskim ambicijama. Mislim da sam trenutačno u najboljem stadiju. Sve je tu: znanje, iskustvo i stručna sprema su na vrhuncu. Sada je vrijeme da krenem u trenerski poziv dok će centar voditi moji partneri. Ja ću se posvetiti nogometu u stopostotnom angažmanu."

Nešto konkretno?

"Imam već dosta kontakata sa zemljama iz Dalekog istoka. Tu prije svega mislim na Japan i Kinu. Jedna od mojih budućih destinacija sigurno će biti tamo."

To je klupska scena, zanima li vas reprezentativni nogomet?

"Da. Imam tri ponude za vođenje reprezentacije i u sljedećih desetak dana ću znati i donijet ću neke odluke. No, moj je prioritet rad u klubu. Bez obzira koja reprezentacija bila u igri. Prošlo ljeto sam odbio Albaniju i Makedoniju i mislim da sam napravio dobro jer sam odustao. Tako sam se mogao posvetiti svom projektu."

Godi li vam to što vas u medijima prozivaju glavnim kandidatom za Bilićeva nasljednika?

"Naravno da mi godi. Ja sam već tri puta bio u najužim kombinacijama za mjesto izbornika. Jedini sam trener hrvatski koji je jednu stranu reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo. Bio sam na dva Svjetska prvenstva, na Europskom prvenstvu, na Prvenstvu Azije. Prošao sam sva najveća natjecanja na svijetu i imam preko 150 utakmica na najvišem nivou i u reprezentativnom i u klupskom smislu. Jedini sam hrvatski trener koji ima i znanja i iskustva i sposobnost da vodi reprezentaciju jer sam bio četiri godine izbornik Irana. Ako sam četiri godine opstao u stranoj kulturi bez znanja jezika, onda je to garancija kvalitete."

Javno se nudite?

"Nisam ničiji protukandidat, niti sam samo jedan od kandidata. Ja mogu biti samo ili izabran ili ne izabran. Da me pozovu iz Saveza naravno da bih se odazvao. Bio sam u zadnjem mandatu s Bilićem u kombinacijama, no ispalo je kako je ispalo. Slaven je izabran, a ja sam otišao svojim putem. Biti izbornik svoje zemlje je velika čast i privilegija. To je kruna svake trenerske karijere."

Jesmo li se trebali plasirati na Svjetsko prvenstvo?

"Naravno da smo trebali. Od toga ne treba uopće bježati. Ne kažem da Bilić treba otići, no igrali smo loše. Nismo odigrali kvalifikacijske utakmice na način na koji smo to mogli. Nismo bili na razini kojoj smo trebali, ako se uzme u obzir kvaliteta igrača koju posjedujemo."

Kada analizirate cijele kvalifikacije, jesmo li zaslužili dodatni play off?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, bili smo deklasirani od Engleza, nismo pobijedili Ukrajinu i na neki način niti nismo zaslužili plasman po nekoj logici. Nismo bili pravi. Koji su razlozi? E o tome treba govoriti stručni stožer i Izvršni odbor HNS-a. Oni trebaju donijeti neke zaključke, no neodlazak na SP je neuspjeh. Ne treba od toga bježati ili raditi drame. To je tako i nikako drugačije. Nema isprika u ozljedama. Nismo dobro igrali i nismo napravili ono što smo objektivno morali."

No ipak ste očekivali da će nam Englezi pomoći na kraju?

"Razočaran sam jer se nije dogodilo ono što smo svi htjeli. Očekivali smo da će Englezi poremetiti planove Ukrajincima što su oni objektivno mogli. Nažalost, sve se okrenulo na krivu stranu. Englezi su ostali bez igrača u 15. minuti. Nakon toga je bilo teško očekivati čudo iako su se Englezi trudili. Pokušavali su preokrenuti rezultat. Ne vjerujem u neke teorije zavjere jer su Englezi odigrali jako profesionalno. Nisu se trgali, to je činjenica, ali su htjeli pobjedu."

Moglo bi se dogoditi da se u Južnu Afriku plasiraju Srbi, Slovenci i BiH. Je li to udarac na hrvatski ego?

"Je to je velik udarac i pokazatelj da nismo osigurali sustav i odredili pravila. Te stvari donose rezultate. Mi smo živjeli od danas do sutra za razliku od recimo Slovenaca, koji su svojim sustavom i svojom organiziranošću i racionalnim pristupom došli u situaciju da se čak direktno plasiraju na SP."

Kako gledate na "bosanski" fenomen?

"BiH ima prije svega odličnu reprezentaciju, a Ćiro je kao iskusan trener i jedan majstor osjetio mentalitet. To je njegovo podneblje i on je uspio sve to posložiti za jedan veliki uspjeh. BiH je pred povijesnim plasmanom, predstoji im još taj play off, ali je i ovo već veliki uspjeh. U ovoj euforiji mogu pomesti svakoga."

Oni koji vas ne vide na klupi hrvatske reprezentacije vam zamjeraju da nikada niste imali disciplinu u vašoj svlačionici. Imate li na to odgovor?

"Imam odgovor. Mene su nepravedno etiketirali i sada je to jako teško izbrisati. No, ne razumijem što sam ja to napravio da se tako priča. Bio sam svugdje trener i nigdje nisam imao ekscesa u svojoj svlačionici. U dvije godine u Dinamu su mi veliki igrači poput Šokote i Balabana bili rezerve i nije bilo problema. Nigdje nisam bio trener kratkog vijeka i s igračima sam uvijek imao dobar odnos."

Možda ostavljate takav dojam?

"Ne znam, možda sam trebao uzeti bejzbol palicu ili lancima ih tući. U reprezentaciji igraju izuzetno korektni i pošteni nogometaši. To su mladi igrači koji imaju određene potrebe, no s njima se lagano može raditi i komunicirati. Ja sam ponosan na svoj odnos sa svim igračima koje sam trenirao. "

Mislite li da je taj dojam veliki minus kada je u pitanju izbornička pozicija? Sada se i Biliću spočitava da nije znao zauzdati karaktere u momčadi?

"Ne razumijem zašto ljudi misle da sam ja mekan ili blag. Vjerojatno jer sam kulturan i jer znam razgovarati s ljudima. Kao, ja sam blag, a Bilić nije blag. A četiri godine je sve bilo savršen. Do subote je bio fenomenalan, a sada ne vrijedi ništa. Valjda je normalno da sam svoje igrače pitao kako su. To je ljudski i u redu."

Kako komentirate nedisciplinu zbog koje je su neki igrači udaljeni iz momčadi?

"Ne bih htio komentirati situaciju jer ne znam što se dešavalo."

Drugi su se oprostili. Olić, Kovač...?

"Olić je razočaran i utučen. On se ozlijedio. Sada kada ima 30 godina u najboljim je godinama i u najboljoj formi. Sada može najviše dati za reprezentaciju."

Smatrate li da su oni i dalje potrebni i da bi ih se dalo nagovoriti na povratak?

"Sa svima bi se dala izgladiti situacija. To je stvar budućeg izbornika, on prije svega treba odlučiti koji mu igrači trebaju. Treba ih kontaktirati i vidjeti koje je zajedničko rješenje. Treba shvatiti koji su njihovi razlozi, zbog čega su razočarani i frustrirani. Nešto se sigurno može napraviti, dok možda na nekim drugim mjestima neće ići."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara