Ivanschitz: Iako sam Austrijanac od glave do pete, susret s Hrvatskom za mene će biti nešto posebno

ANDREAS IVANSCHITZ najveća je zvijezda austrijske reprezentacije, španer na čijoj genijalnosti Josef Hickersberger i kompletna nacija grade optimizam uoči nedjeljnog sudara na Ernst Happelu. Nacija kojoj je vrijeme stalo 1978., kada je u Cordobi na SP-u pala velika Njemačka, ponovo živi za nogomet.

Bude se duhovi prošlosti, navijači više nisu skeptični, kao prije nekih pola godine, kada su iziritirani blijedom igrom u prijateljskim utakmicama na koje su dugo bili osuđeni, bili kontra Eura i sramote koja bi im se mogla dogoditi. Austrijski novinari ratuju s Hickersbergerom, ali lošu atmosferu nisu uspjeli prenijeti na narod. Navijačima su draže samouvjerene izjave nogometaša koje sijevaju iz Stegersbacha, austrijskog trening kampa koji je od naše baze u Badu udaljen svega 15 minuta lagane vožnje.

"Sportzentrum" u samom središtu mirnog gradića mjesto je na kojem treniraju Hickersbergerovi odabranici. Ušminkani stadion, na kojem je jednom prilikom na pripremnom turniru protiv Herthe igrao i splitski Hajduk, ovih dana strogo je čuvano mjesto. Novinarima je prilaz, uz detaljnu kontrolu, dopušten samo tijekom prvih 15 minuta treninga. Dva sata čekali smo da Austrijanci odrade svoju popodnevnu tjelovježbu kako bi u improviziranoj mix zoni uhvatili austrijskog Beckhama hrvatskih korijena. Povik "Croatia press" bio je dovoljno jaka karta i Ivanschitz je bez problema pristao na blic-razgovor.

Iako ne bježi od svog zvjezdanog statusa, austrijska desetka ne ponaša se kao superstar. Ni približno. Strpljivo, opušteno, uz široki osmjeh, Ivanschitz je odgovarao na niz pitanja, a nisu ga omele ni naše tradicionalne provokacije - shvaćao ih je redom kao dobru šalu.

Dio ekskluzivnog video intervjua pogledajte na Video Indexu.

Bojite li se Hrvatske?

"Strah? Kakav strah? Nemamo se mi čega bojati, pa tako niti Hrvatske. Na papiru imate jaču momčad, ali teren je jedina istina. Poštujemo svaku momčad na ovom prvenstvu, jer tu nema slabe momčadi. Da bi se plasirao na Euro moraš posjedovati kvalitetu na najvišem nivou europskog, a time i svjetskog nogometa. Europsko prvenstvo je jače od Svjetskog prvenstva, tu je nogometna elita koju jednostavno moraš uvažavati. Zato moramo biti maksimalno koncentrirani, moramo sačuvati mirnoću i ozbiljno pristupiti svakoj utakmici. Stoga ponavljam, ne bojimo se Hrvatske, ali vas izuzetno respektiramo."

Jesu li emocije izmiješane, ipak imate hrvatske korijene?

"Hrvatska je prediva zemlja, ali moji su roditelji ponajprije Austrijanci. Ja sam Austrijanac od glave do pete. U Hrvatskoj imam puno prijatelja, poznajem puno hrvatskih nogometaša i zaista mi je draga zemlja. Bio sam u Hrvatskoj puno puta, s Rapidom na nekoliko turnira, i na ljetovanju sa starcima. Kad sam bio klinac, skoro svake godine provodili smo odmor u Hrvatskoj. Zato će nedjeljna utakmica za mene biti posebna."

Što očekujete od prve utakmice? Individualno i kao momčad?

"Utakmica s Hrvatskom bit će jako teška, ali za nas je ona i jako bitna, možda i najbitnija na cijelom natjecanju. Dobar rezultat treba nam zbog početnog zaleta, zbog dobre atmosfere i samopouzdanja. Stoga smo ovih dana koncentrirani samo i isključivo na Hrvatsku. Očekujem, dakako svoju dobru igru, ali momčad je najbitnija. Lijepo je znati da drugi cijene tvoje znanje i sposobnosti, ali s druge strane, to malo znači ako momčad ne napravi dobar rezultat".


Guši li te osjećaj limitiranosti ostatka ekipe? Ili si pod pritiskom kao glavni pokretač austrijskog optimizma?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao prvo, ne smatram da je naša momčad limitirana. Imamo kvalitetne igrače koji igraju u jakim klubovima i sjajno surađujemo kao ekipa. Pripremamo se već jako dugo vremena, odigrali smo niz pripremnih utakmica i smatram da nikome neće biti lako protiv Austrije. Što se pritiska tiče, kao kapetan i svojevrsni lider ekipe jednostavno moraš biti pod pritiskom. Najbitnije je ostati koncentriran, sve je na meni. Pritisak za mene nije ništa novo, iako je stres veći jer se radi o velikom natjecanju. No, znam se nositi s pritiskom."

Na koga će Austrijanci protiv Hrvatske posebno pripaziti?

"Svakako su najopasniji hrvatski ofenzivci. U prvom redu Modrić i Kranjčar, zatim  Olić, Petrić, Niko Kovač, Srna... Sve su to fantastični igrači na koje ćemo morati dobro pripaziti. Kao što sam već rekao, zaista uživate naš veliki respekt."

Izbornik Hickersberger često mijenja sistem igre. Ti si njegov all-rounder, ali postoji li mjesto na kojem preferiraš igrati? Protiv Hrvatske ćeš biti polušpica ili desni u srednjem redu?

"Nije mi bitno na kojoj poziciji igram. Mogu igrati napad sa strane, lijeve ili desne, kao i u sredini. Ono što izbornik od mene bude tražio da igram, ja ću odigrati najbolje što mogu. Navikao sam igrati razne pozicije i to mi ne stvara nikakve probleme"

Kako ćete igrati protiv Hrvatske? Mi očekujemo presing od prve minute, bacanje na glavu, pa koliko izdržite?

"To je velika tajna. Naravno da vam neću reći kako ćemo igrati."

Izbornik česti kritizira obranu. Je li to vaša najslabija karika?

"Ne bi se trebali brinuti zbog naše obrane. Ne radi se tu samo o zadnjoj liniji, u obranu ide cijela momčad. Ako nam Hrvatska nametne presing, veznjaci moraju priskočiti u pomoć obrani. Ne bojim se za nas, dišemo kao jedan i znat ćemo se othrvati Hrvatskoj".

Kompletni hrvatski stožer smatra vas velikom zvijezdom. Izbornik Bilić pun je hvale i tvrdi da ste za klasu bolji od ostatka ekipe.

"Lijepo je to, svatko voli čuti pohvale. No, realnost je teren. Dobar sam, ako se u dobrom svjetlu pokažem protiv Hrvatske. I tako u svakoj narednoj utakmici. Nogomet je svakodnevno dokazivanje. Najbitnije je ostati koncentriran, sve je na meni."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara