Ivić: Bit će dobro, napadamo po širokom frontu

Ivić: Bit će dobro, napadamo po širokom frontu

NAJVEĆI hrvatski trener svih vremena je iz Liegea za Index rado prokomentirao predstojeći kvalifikacijski ogled hrvatske nogometne reprezentacije. Tomislav Ivić je doista oduševljen igrom i organizacijom Bilićeve momčadi i jedva čeka utakmice naše izabrane vrste.

"Bit će dobro i imamo sve razloge za optimizam. Ovo je jedna potpuno nova reprezentacija koja primjenjuje moderna shvaćanja nogometa, što rezultira odličnim igrama, ali i pozitivnim ozračjem oko reprezentacije. Ne bih u prvi plan gurao nikoga posebno kao najzaslužnijeg jer mislim da su tome jednako doprinijeli i igrači i Bilić i njegovi suradnici, kao i vodstvo saveza, što sve rezultira sjajnom atmosferom.", drži Ivić.

Eminentni stručnjak se naravno slaže sa razmišljanjima po kojima je potrebno što prije načeti neugodnu Makedoniju, da nam se ne bi dogodilo što i Englezima na Old Traffordu, ali i upozorava: "Ne smijemo očajavati ako i ne zabijemo brzi zgoditak jer utakmica se igra 90 minuta. Makedonci će nam se dakako suprotstaviti sa naglašeno defanzivnom formacijom 4-5-1 koja će čvrsto pokrivati naše bokove i sredinu. Našu šansu vidim u njihovoj velikoj rupi koja će im ostajati između sredine i napada kada budu kretali naprijed. Tu ih treba stisnuti. Također trebamo iskoristiti prekide kojih će sigurno biti, jer mi imamo igrače koji znaju skočiti i zabiti gol iz prekida"

Olić i Balaban za brzinu, Budan za snagu

Ivić drži da se makedonski blok najbolje može razbiti prodorima sa krila i misli da bi tu ključnu ulogu odigrali Rapaić i Srna, koji je predviđen da bude na klupi, ali ga Ivić vidi u igri: "Rapaić i Srna na krilima daju napad sa oba boka. Ima odličnih igrača sa tehnikom i znanjem, ali koji nisu u stanju uputiti kvalitetan centaršut, dok sa ovom dvojicom mi posjedujemo ključ za otvoriti makedonsku bravu."

Osim bočnih ofenzivaca, naš sugovornik posebno cijeni i napadačka rješenja koja Bilić ima na raspolaganju: "Raspolažemo doista kvalitetnim napadom. Iako je Klasnić bolestan, a Petrić ozlijeđen, ostali igrači nisu ništa manje kvalitetni: sa Olićem, Balabanom  imamo brzinu i direktni, okomiti juriš prema golu, Da Silva nam donosi moć, dok Budan imponira svojom konstitucijom i pravi je, jaki razarač. Ne zaboravimo i Modrića koji se pridodaje iz drugog plana. Napadamo po širokom frontu i mislim da ćemo Makedonce uspjeti  savladati pritiskom.", uvjeren je proslavljeni trener.

Ipak, ne propušta upozoriti kako je bitno izbjeći padanje iz euforije u očaj ako ne uspijemo pobijediti Makedonce: "Nije ovo nikakva odlučujuća utakmica, jer čeka nas teško gostovanje u Skopju, da ne spominjemo revanš u Engleskoj. Dvoboj sa Rusima nije ništa manje važan.  Ako i ne pobjedimo Makedoniju još nas čeka toliko teških utakmica i ne treba od toga raditi dramu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rukavina i Mandžukić su dobili na lutriji"

Proslavljeni trener je pun hvale za izbornikov poziv mladim napadačima Rukavini i Mandžukiću i projekt postepenog uvođenja perspektivnih igrača u reprezentaciju: "To je za Rukavinu i Mandžukića kao da su dobili na lutriji. Bilić je time napravio trostruku korist: dao je mladim igračima značenje i tako im podigao samopuzdanje, ulio im je poticaj da još više rade u svojim klubovima i počeo sa slaganjem momčadi za budućnost".

Brončani talentiraniji, Novi vatreni dinamičniji

Aljoša Asanović je ustvrdio da je današnja generacija hrvatskih reprezentativaca bolja od one njegove iz 1999. koja je s Makedoncima igrala u kvalifikacijama za Euro. Okosnicu te momčadi su činili igrači koji su osvojili svjetsku broncu, tako da rečenica Bilićevog pomoćnika ima posebnu težinu.

"Moram reći ono što je opće poznato, da je zbog brzine nogomet danas ili od prije deset godina potpuno druga stvar. Kada bi govorili o talentiranosti dajem prednost momčadi iz Francuske 1998, ali kada je riječ o dinamici, onda prevagu odnose današnji momci.", komentirao je Ivić Asanovićeve riječi.

Zvonko AlačFoto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara