Ivica kreće 17. u veleslalomu, Zrnčić Dim 38.

Foto: AFP

NA SUTRAŠNJOJ muškoj utrci superveleslaloma u talijanskoj Val Gardeni hrvatski će natjecatelji u Svjetskome skijaškom kupu nastupiti sa sljedećim startnim brojevima:.

• Ivica Kostelić – startni broj 17

• Natko Zrnčić Dim – startni broj 38

Sutrašnja utrka, treća ovosezonska u sperveleslalomu, počinje u 12.15.

Skijaši u Val Gardeni skupljaju podatke za zračne jastuke!

Ovog tjedna u talijanskoj Val Gardeni deset skijaša, među kojima su zvijezde Aksel Lund Svindal i Erik Guay, skija sa specifičnim čipom smještenim na leđima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o najnovijem istraživanju koje je Međunarodna skijaška federacija (FIS) pokrenula u suradnji s Daineseom, talijanskom kompanijom koja proizvodi zaštitnu opremu za motocikliste, brdske bicikliste i brzinske skijaše, a kojemu je cilj prikupiti informacije koje bi trebale rezultirati zračnim jastukom za skijaše.

Taj bi zaštitni sustav skijaši u Svjetskom kupu ubuduće primjenjivali u brzim disciplinama. Cilj je dramatično smanjiti rizik od teškog ozljeđivanja, kakvo je svijet skijanja proteklih godina proživljavao kroz zamalo fatalne ozljede vrhunskih skijaša poput Scotta Macartneyja, Daniela Albrechta ili Hansa Gruggera, kao i Matthiasa Lanzingera, kojemu je čak amputirana noga.

Već se dva dana, tijekom spustaških treninga u srijedu i četvrtak, desetorica skijaša spuštaju niz padine glasovite staze Saslong sa zakačenim čipom na leđima, koji bilježi njihove najveće brzine, okretne kuteve, specifična ubrzanja i ostale parametre.

Cijeli bi projekt trebao završiti proizvodom koji će nalikovati zračnom jastuku koji se na leđima motociklista u Svjetskom prvenstvu napuhuje u trenutku padanja moticiklista prema naprijed.

Vrlo učinkovit sustav u MotoGP je uveden 2009. godine.

Skijanje je, međutim, po svojoj prirodi daleko specifičnije od motociklističke jurnjave. Svejedno, u Daineseu se nadaju da će pripremiti zaštitni sustav za sezonu Svjetskog kupa 2013/14, te bi se sa zračnim jastukom skijalo i na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara