Izbor domaćina OI 2012.: Kako se glasuje i tko ima pravo glasa

Sutra će na sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u Singapuru biti odlučeno tko će biti domaćin Olimpijskih igara 2012. godine. L

Bila je to dosad najuzbudljivija utrka u povijesti olimpijskog sporta. Pariz, London, Madrid, Moskva i New York lobirali su na sve strane, a u tome su im svesrdno pomagali državnici i okrunjene glave.

Britanski premijer Tony Blair aktivno je lobirao za London, francuski predsjednik Jacques Chirac za Pariz, kraljica Sofija za Madrid, ruski predsjednik Vladimir Putin za Moskvu, dok je New York zagovarala bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton.

Opće je mišljenje da je Pariz najveći favorit. Slijedi London, dok se Madridu i New Yorku daju podjednake šanse. Moskvu se smatra autsajderom.

Tko će dobiti OI 2012. znat će se sutra (u srijedu) najkasnije oko 13,40 sati po hrvatskom vremenu. Završne prezentacije kandidata počinju oko 03,00 sata ujutro po hrvatskom vremenu. Prvi se predstavlja Pariz, a slijede New York, Moskva, London i na kraju Madrid. Glasovanje počinje oko 11,45 sati po hrvatskom vremenu, a trebalo bi biti gotovo najkasnije do 12,30 sati.

Tiskovna konferencija grada pobjednika zakazana je za 14,30 sati.

Međunarodni olimpijski odbor ima 116 članova iz 78 zemalja. Najviše ih dolazi iz Europe (54), Azija daje 20, Afrika 19, Sjeverna i Južna Amerika 18 članova, a petorica su iz Oceanije. Među njima samo je devet žena.

Glasuje se elektronskim putem. Eletronsko glasovanje prvi je puta uvedeno na sjednici MOO-a koja je održana 2000. u Sydneyu.

Glasuje se sve dok jedan od kandidata ne dobije većinu (50 posto plus jedan glas). Ukoliko u prvom krugu glasovanja nitko ne dobije većinu, ide se u drugi krug, a kandidat s najmanje glasova ispada iz utrke.

Koliko će krugova glasovanja biti potrebno, teško je predvidjeti. Prošlogodišnji domaćin OI Atena izabrana je tek nakon petog kruga glasanja, a Peking, koji će biti domaćin 2008., dobio je većinu već u drugom krugu.

Ako na kraju ostanu dva grada u utrci, pobjednik je onaj koji dobije više glasova.

Prilikom prebrojavanja u obzir se uzimaju samo važeći glasovi. Oni koji se suzdrže od glasovanja ili pogriješe, ne uzimaju se u obzir prilikom izračunavanja većine. Članovi MOO-a koji dolaze iz zemlje kandidata ne mogu glasovati sve dok je njihov grad u utrci za domaćina. U glasovanje se uključuju čim njihov kandidat ispadne iz utrke.

To znači da će sutra u prvom krugu moći glasovati 99 članova MOO-a, a među njima je i bivši predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak. Za pobjedu će trebati 50 glasova. Naravno, pod uvjetom da se nitko ne suzdrži od glasovanja ili načini pogrešku koja bi njegov glas učinila nevažećim.

Pravo glasa nema predsjednik MOO-a Jacques Rogge. Glasačka prava su oduzeta i Bugarinu Ivanu Slavkovu, koji je pod istragom zbog sumnje u primanje mita. Sa sjednice u Singapuru opravdano su odsutni Grk Nikos Filaretos i Francuz Guy Drut.

U prvom krugu glasovanja neće moći glasovati članovi MOO-a koji dolaze iz zemalja kandidata, a to su: Jean-Claude Killy, Henri Serandour (Francuska), Anita L. Defrantz, James L. Easton, Robert Ctvrtlik (SAD), Vitalij Smirnov, Šamil Tarpičev, Aleksander Popov (Rusija), princeza Anna, Craig Reedie, Phil Craven (V. Britanija), princeza Dona Pilar borbonska i Juan Antonio Samaranch (Španjolska).

(Hina) ximl yiml

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara