Izrael na startu Eurobasketa: Opasni šuteri koji pozivaju na oprez

Tekst: Marko Petrak
Foto: Drago Sopta (Cropix)

EUROBASKET danas u 19.15 sati otvaramo protiv Izraelaca. Na prvu se to može činiti kao lagana utakmica koja bi Repeši trebala poslužiti za zagrijavanje i uštimavanje onih sitnica koje nije uspio tijekom priprema, no svaki start je težak i neosporno nosi svoje opasnosti. I ne samo zato jer se radi o prvoj utakmici kojom ćemo razbiti led. Izraelci imaju nekoliko vrlo opasnih pojedinaca koji vas, ako im je takav dan, mogu poprilični unerediti dalekometnim šutom.

Tu prije svega mislimo na Yotama Halperina i Tala Bursteina, obojicu odličnih tricaša. Pod koševima će najveću opasnost dolaziti od Liora Eliyahua i Yaniva Greena. Ne treba posebno naglašavati što jedan Maccabi znači za europsku košarku, a većina izraelskih reprezentativaca je igrala ili još uvijek igra u redovima ovog velikana.

No, ako stvari sagledamo objektivno ipak treba naglasiti da je Repešina momčad veliki favorit. Nitko, pa niti kladionice, ne daju previše šansi Izraelcima. Kvalitetu ćemo ipak trebati dokazati i na parketu Poznan Arene.

Momčad je na pripreme odradila na najbolji mogući način. Osim ozlijeđenog Tomasa i problema koje su vukli Planinić i Popović, ostatak rostera je zdrav i žedan uspjeha na velikim natjecanjima. I u pripremnim smo se utakmicama dizali pa treba vjerovati da je forma tempirana upravo za sami start prvenstva.

"Treba biti oprezan"

"Izrael u svjetskoj košarci nije veliko ime i nekome možda zvuči bezazleno no sigurno su opasni. Njihovi igrači zajedno imaju desetak nastupa na F4 Eurolige i nezgodni su. To su, uostalom, dokazali protiv nas prije dvije godine. Mene tada nije bilo, no vidim da se igrači sjećaju toga i ovog puta ćemo biti itekako oprezni", rekao je za Kosarku.hr najavljujući Izrael povratnik u hrvatske redove Nikola Vujčić.

"Smatram da je hrvatska jedna od reprezentacija koje će boriti za medalje. Imaju sve što je potrebno i bit će nam jako teško protiv njih", smatra Izraelac Ido Kozikaro.

U drugoj utakmici naše skupine snage Makedonci će pokušati iznenaditi pomalo oslabljene Grke bez Papaloukas i Diamantidis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara